• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Пресъхването на Ефрат

Започната от Watchman, Април 29, 2025, 11:16:49 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

small axe

ЦитатНе е хубаво че потъпкваш библейските текстове и ги заменяш с басни. И в момента ти береш срам. Като начало за да се отсрамиш, отговори моля, на всички въпроси които зададох по-горе на основание на ясните текстове за блудницата Вавлон от Откровение и ми кажи точка по точка как се връзват те с Ерусалим от първи век.

Споеред мен е обратното. В случая ти потъпкваш библейските текстове и си фанатзираш доста.. Това за храма и не само е пример. Но аз те разбирам защо го правиш, Нямаш избор или трябва да се съгласиш, или да измислиш обяснение.

ЦитатАко смяташ, че е фантазия това, че Църквата е Божия Храм на земята, то тогава съвсем си изпаднал в пета глуха.
Ако се върнеш в темата за Израел е църквата и Църквата е Израел, ще видиш, че преди теб съм писал още , че след идването на Месията, Божият храм е Църквата, съвкупност от юдеи и езичници в едно тяло!

Но в случаят с 11 глава на Откровение е ясно от контекста и логиката че Йоан визира още несъбореният юдейски храм от камъни! Това за мен е сигурно не на 100, на 200 процента.

Относно загубването на разума, недей... бързаш. Не бива. Казвам го сериозно, без ирония. Нека личните работи, ги оставим. Хората без  разум не сме ние. Наистина не сме. Това което тук правим сега е важно, ако и да спорим, то не е лош спор.

ЦитатДо момента си се опитал да отговориш само на едно нещо, а именно, как Ерусалим бил владеел над народите. Твоя отговор е "чрез магии". Крайно несериозен отговор, защото магиите никога не са давали много голяма власт на никого. А и всички езически народи са си имали магьосници къде къде по-могъщи от юдейските. Ако беше така власт да се придобива чрез магии, то всички големи империи щяха да се въоръжат с армии от магьосници, а не с армии с войници, и изграждане на политическа и икономическа мощ. Така, че трябва да се постараеш по-добре и за този въпрос, а пък всички останали си седят непокътнати. Имай предвид, че има още стихове, които не съм цитирал и от там мога да извадя още толкова въпроси и всички до един правят твоята доктрина небиблейска.
Отговорил съм на доста неща, а и доста неща съм ПИТАЛ! Имай търпение, старая се.
Толкова неща ти написах и са сериозни и с текстове и са безспорни.. Чети, мисли и имай търпение и за другите. Темата е сериозна и обемиста.

Да не говорим че тези неша които обсъждаме са от пророчески книги и са пълни с образи и символи, които трябва да се разбират. Понякога трябва време, не става веднага, понякога дори трябва самото време да ги изяви. Обсъждаме и не само откровение и даниил, а и евангелията определените текстове, и някои от посланията.

Всички те касаят пророчества, а пророчествата не са доктрини, те са видения дадени завоалирано и то не случайно..

Много въпроси и аз зададох и от Даниил и от Откровение.. Мисли по тях. Дадох ти и ясни цитати.
Изумен съм , че не разбираш че Блудницата Вавилон е Йерусалим описан в Откровение. Това е желязно. Няма мърдане.. Изумително е че не го разбираш . Текстовете че там е разпнат Господ и избити пророците са бетон!

Сигурен съм че скоро ще вярваш същото.. Ще видиш!

small axe

И така.. разстоянието от Йерусалим до мъртво море е към 30 км..
A oт средиземно море разстоянието е 60 км..
В ясен ден от морето може да се види и града, камо ли стълбове дим ако има пожари на такива сгради и цял град..

Ти може и да си мислиш че от 60 км не става дим да се види, ама не е така.. а това не е лагерен огън. Димът се издига мноого високо, пожар може и да не видиш , ама дим от горящ град ще видиш..

ЦитатКак точно са гледали "дима от неговото изгаряне" когато Ерусалим НЕ Е ИЗГОРЕН от римляните, само е превзет, след което продължава да бъде населяван в продължение на векове и хилядолетия, та чак до ден днешен! Изгорен е само храма, и то по Божий промисъл от "случайно" попаднала стрела, а не нарочно от римляните.
Кой ти ги разправя тези неща, ционистите ли ги говорят, да, те имат изгода.. Ама не. Станалото 70 година е разруха там. Не знам , но явно не си чел на Йосиф Флавий  нещата.. Наясно ли си какъв народ е изколен там? И една трета е била останала и разпръсната.. Сетне се е населил..ама...

ЦитатХайде кажи ми сега как Ерусалим от първи век е напоил китайците с виното на своето блудстване? Или индианците в Америка. Или ескимосите в Канада? Или чукчите в Чукотка? Колко заслепен трябва да е човек да приема нещо толкова очевадно нестиковащо се с Писанията?
Пропусна Папуа Нова Гвинея.. Дай сериозно, четем книга пълна с образи .. Ние нямаме и хабер за чародействата и окултизмът които са се вихрили тоагва, вавилонските чародейства днес ще ни се сторят като научна фантастика.. Господ не случайно нарича Йерусалим Духовно- СОДОМ И ЕГИПЕТ!

ЦитатХайде кажи ми сега кога в първи век Ерусалим се е разделил на 3 части? И кога по същото време градовете на народите са паднали? Най-малкото Рим трябваше да се включва в тия "градове на народите"? Паднал ли е Рим в първи век? Или Солун? Или Ефес? Или Дамаск
Назад съм засегнал и тази тема..

Мисли и над този текст, думите са на Исус Христос в евангелие от Марко-
"Никой не може да влезе в къщата на силен човек и да задигне вещите му, ако първо не го върже. Само тогава ще може да го ограби."
Да. Ясно е какво визира Господ. Силният е вързан и Господ го ограби от властта му! Може да обвинява, той е обвинител.. Затова и греха в средите на вярващите и не само и днес се наказва, ако човек не се отвръща от него.

Сега пак малко по 11 глава че е важна за темата..

казваш-
Цитатте са храма и в храма..

Не, не сме в храма, а НИЕ сме храма.В храма си когато ти влезеш някъде..
 Няма смисъл от еквилибристика за да се напасне писаното в 11 гл. То в случая касае физическата сграда, олтар, хора и двор и народите..

И даде ми се тръстика като тояга; и един каза: Стани та измери Божия храм и олтара и ония които се кланят в него;
2 но двора, който е извън храма, остави, и недей го измерва, защото той е даден на народите, които ще тъпчат светия град четиридесет и два месеца.

Измерва "Юдейския храм, измерва и олтара, хората се кланят тогава в храма, отделно измерва и хората! По твоята логика , Йоан всъщност трябва да измери Християните, олтар, и хората които се кланят в християните, ти казваш които се кланяли в олтара!?  Какви са тези неща е неясно.. Първо откъде ти хрумна че тук олтар трябва да значи благовестието?! Просто си реши така. Олтарът е равно на благовестието, и ние се кланяме в благовестието. Е , аз не се кланям в благовестието. Благата вест е вест за спасение, не олтар.. Тука става дума за реални обекти съществуващи оше тогава. Те могат да се измерват.

А относно двора.. Ами ясно е казано..По твоята символична логика, измерени са християните, а двора извън тялото христово не е измерен и този двир е даден на.. езичниците да го тъпчат?!? Няма смисъл.. Има смисъл само ако се погледне това от реалната историческа обстановка преди 70 г..

казваш:
ЦитатНикой не мери нещо, което ще бъде разрушено. Мери се нещо с което предстои някаква работа. Нито в 11-а глава на Откровение се казва, че храма ще бъде разрушен.

Ами то и никой не тегли нещо което предстои да изхвърли, ама не е така.. Обиконвено теглиш нещо което ще ползваш, поне в магазина така правят хората.. Но тук смисълът е нешо да се прецени! Това е идеята в случая на меренето, както и на тегленето.. Ето ти и пример от Писанието-

помниш ли какво пише в даниил 5:25-28
 мене, мене, текел, упарсин. Ето и значението на това нещо: мене – Бог е преброил дните на твоето царство, и му е сложил край; текел – претеглен си на везните и си бил намерен недостатъчен; перес – раздели се царството ти и се даде на мидяните и персите.
Подобно е.. Бог намери за недостатъчен /дейският храм, юдеите не успяха да проумеят че храмът бе сянка, а тяклото е Христово и си искаха сянката.. и Бог я разруши.. И да , в Откровение се говори именно за разрушението на храма, което Исус предсказа ясно още в Евангелията, а сетне даде видението на Йоан за да го напише!Едно незапечатано пророчество , защото времето на изпълнението е било близо.Не след повече от 2000г..

Сега няколко интересни неща относно 70г.

интересен пасаж от Тацит за падането на Йерусалим
Четох римския историк Тацит и попаднах на този наистина интересен пасаж за падането на храма през 70 г. от н.е. Ето го: "Случиха се големи знамения, които суеверният и нерелигиозен народ (евреите) не можа да успокои нито с жертвоприношения, нито с молитви. Видяха се армии, ярки с бляскави доспехи, да се втурват през небето, а храмът изведнъж се запали с огън от облаците. Вратите на светилището се отворили сами

След това той продължава да разказва, че евреите вярвали, че това са знаци за пристигането на владетел, който ще завладее света от Юдея. Те вярвали, че този човек е от техния народ, но явно, уточнява Тацит, пророчеството трябва да се е отнасяло за Тит и Веспасиан, които провели обсадата и след това завзели властта в Рим.

над Йерусалим се виждат войнства от ангели, които ,,светят като слънце"  огнен стълб, както е описано например в Изход, слиза от небето и докосва храма  вратите на храма се отварят от само себе си, което  напомня за разкъсването на храмовата завеса при разпятието на нашия Господ  чува се Божият глас, който заявява, че духът на Господа напуска храма  чува се буен вятър, когато Божият дух действително напуска храма

Друг интересен момент от историята е, че Юлиан Отстъпник се опитва да възстанови втория храм като начин да опровергае християнството.
Историкът и войник Аммиан Марцелин пише:
" Юлиан намислил да възстанови с големи разходи гордия храм, който някога се намирал в Йерусалим, и възложил тази задача на Алипий от Антиохия. Алипий се заел енергично с работата, подкрепян от управителя на провинцията; когато страшни огнени кълба, избухнали близо до основите, продължили да атакуват, докато работниците, след многократни опожарявания, не могли да се приближат повече: и той се отказал от опита. "

Друго сведение от древността е за странни явления в небето се появява в ,,История на войните" на Йосиф Флавий, отнасящо се до около 65 г. от н.е.   
Пет години преди разрушаването на Йерусалим и почти в началото на Римската война против града
Нколко дни след  празника  безквасните хлябове, на двадесет и първия ден от месец Артемизий, се появи някакво чудно и невероятно явление: Предполагам, че разказът за него би изглеждал като басня, ако не беше разказан от онези, които са го видели, а именно преди залез слънце се видяха колесници и войници в броня, които се движеха сред облаците и обграждаха градовете..

Тва е като знак за този приближаващ съд на Йерусалим..

Анко

Цитат на: Намерена - Май 09, 2025, 13:47:43 PM
Цитат на: Watchman - Май 09, 2025, 12:20:27 PMАз не съм казал, че съм пас. Казах, че в конкретния случай не съм й направил забележка, защото тя не обръща внимание, сиреч "не хваща дикиш". Писанието казва, че дори Бог говори на човека "дваж и триж" /Йов 33:29/ и ако човек не обръща внимание, Бог го оставя "да се пържи в собствен сос", сиреч да си бере последствията от глупостта си и повече не му говори.

Това е утеха, че не си абдикирал (както мислех), а си оставил тази жена да си троши главата. Изненадана съм, но изглежда, че по-логичен и добър начин за въздействие е точно твоя подход - оставяш човек, който не разбира от дума да се наиграе и да си обере после плодовете. Което важи за всеки един от нас. 

Презумпцията ти е логична и насърчителна, благодаря ти.
И болката ни доближава до Христа. Скоро и аз преживях отново клеветене и лъжи, спрямо себе си от убедени християни в една група в социалните мрежи, много ме заболя. Преди 5-6 години бях решил окончателно да спра всякакви контакти в нета. Където често от темата разговорът бива изместен някак си и се превръща в междуличностен дуел, този такъв, онзи онакъв. Тогава попаднах на форума. И за мен е важно, че сега пишеш тук и ти.

Намерена

Цитат на: Анко - Май 11, 2025, 10:36:36 AMИ болката ни доближава до Христа. Скоро и аз преживях отново клеветене и лъжи, спрямо себе си от убедени християни в една група в социалните мрежи, много ме заболя. Преди 5-6 години бях решил окончателно да спра всякакви контакти в нета. Където често от темата разговорът бива изместен някак си и се превръща в междуличностен дуел, този такъв, онзи онакъв. Тогава попаднах на форума. И за мен е важно, че сега пишеш тук и ти.

Прав си, болката ни доближава към Христа, често си го напомням това и аз.

Анко, благодаря ти за добрината и насърчението, това е голяма утеха за мен. Малко ми беше трудно, но осъзнах, че случилото се не е причина да напускам форума. Понеже тук, всяко време прекарано в четене или обсъждане с някои от вас по дадена тема, е било полезно и скъпоценно за мен. Което е по-важно и значимо от случилото се, то ще намери своето решение. Бог знае и винаги се грижи да ни дава онова, от което се нуждаем, за да пораснем, укрепнем и уподобим във всичко на Христос.

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18