• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Пресъхването на Ефрат

Започната от Watchman, Април 29, 2025, 11:16:49 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ученик на Исус

Да не забравяме, че Йоан е на остров Патмос като заточеник, когато пише Откровение:

Откровение 1
9 Аз Иоан, ваш брат и съучастник в неволите и в царството и в търпението, които са чрез Исуса [Христа], бях на острова, наречен Патмос, за Божието слово и свидетелството за Исуса [Христа].

Аз съм си записала преди години като съм изследвала, че е писано 92 г. от Христа, според други е 102 година от Христа.
В Уикипедия пише, че Йоан е роден 6 г. от Христа и е починал 100 г. от Христа.
Също ето какво пише в житие на Йоан:
Римският император Домициан (81-96г.), като узнал за големите успехи на новата вяра в Мала Азия, заповядал да доведат апостола при него в Рим. Като го видял при себе си, той почнал да го мъчи жестоко: дал му да изпие чаша с отрова, хвърлил го в котел с кипящо масло. Йоан останал здрав и невредим. Изпълнили се над него думите на Господа: ако вярващите в Него изпият нещо смъртоносно, то няма да им повреди (Марк. 16:18).

Онези, които присъствували при изтезанието, започнали да викат:

– Велик е християнският Бог!

Императорът не се решил повече да мъчи апостола. Изпратил го на заточение на остров Патмос, разположен близо до бреговете на Мала Азия.
Ако това е вярно, значи около 90 г. възраст Йоан е заточен на Патмос и както казва в първата глава той пише там Откровението.

small axe

Няма ясни сведения, тоя казал , оня рекъл.. Има разнобой в мненията на тн изследователи. Защо ли...  Всичко може да е изфабрикувано. На 90 г. заточен.. Трябва да се четат самите евангелия и Откровение, в тях по можем да намерим доказателства за времето, отколкото да вярваме на тн исторически извори, до един може да са фалшифицирани както повечето неща около нас от ония, ц ионистите...

Колкото до тия , реконструкционистите по шашави от тях аз не съм виждал. Те също обслужват сбъркани доктрини, като есхатологичните доктрини на диспенсационалистоте, до един хипер футуристи.

Ученик на Исус

Също Йоан пише за храма в Откровение 11:

1 И даде ми се тръстика като тояга; и един каза: Стани та измери Божия храм и олтара и ония които се кланят в него;
2 но двора, който е извън храма, остави, и недей го измерва, защото той е даден на народите, които ще тъпчат светия град четиридесет и два месеца.
3 А на двамата си свидетели ще дам да пророкуват хиляда двеста и шестдесет, дни облечени във вретища.

Ученик на Исус

О, реконструкционистите са си убедени, че живеят в милениума, но защо ли не са безсмъртни и защо лъвът и агнето не пасат заедно, изобщо не искат да чуват никакви аргументи, просто са железни като се опиташ да им цитираш Словото, преди години с няколко от тях говорих и никакъв успех, никакъв шанс да пробиеш обсадата им, говоренето им, беше ми подобно на разговори с мормони или йеховисти, макар че дори мормоните си записаха стихове, които им казах, че Исус е Господ, те твърдяха, че в Библията нямало такова нещо, Йеховистите също се учудиха като им цитирах примерно римляни 9:5 -също отричащи, че Исус е Бог.

5 чиито са и отците, и от които се роди по плът Христос, Който е над всички Бог, благословен до века. Амин.

Просто реконтрукционистите са най-твърдоглавите отклонили се според мен, Бог да им се смили на всички, дано се опомнят!

small axe

Реконструкционистите са измамени от сещате се кой.. Основното им схващане, е че църквата трябва да се стреми да реформира обществото и да наложи спазването на моисеевия закон и на библията като цяло и това да стане държавен закон!?! Толкова за тях. Но явно в северна америка имат думата, защото има кръгове там , ясно от кого движен да се въвеждат тн ноахидови закони.. Както и да е, измамата ползва всякакви похвати, малко лъжа в млякото и става отровно..

Футуристите са диспенсионалистите. Техните пък футуристични виждания отново са финансирани и движени от онези за които не трябва да се говори.. Тотална измама и там.

Колкото за храма. Защо ако храмът е сринат Йоан не казва и дума за тези събития? Нещо повече, говори за измерването му, размери и тн, и че ще буде тъпкан от народите еди си колко време? Кога е писана книгата, преди, или след падането на храма. Най логичното е да е преди. Най- простото обяснение е най вероятното. Ако няма храм, защо няма и дума за това? Пълна липса на логика. Нов Божи храм от тухли там не ще има! Който си мисли иначе, не е на ясно.. След като града и околностите и крепостта масада падат, това се точи до средата на 73 г., римляните забраняват на евреите да възстановят Храма, установяват постоянен гарнизон, премахват Синедриона, и го заменят с римски прокураторски съд.Така изчезва храмовият юдаизъм и Бог въвежда Християнството, като там знаем кой е храмът.

Чел съм и че при падането на града самият Тит нарежда победно жертвоприношение край източната порта на Храма. Едно от животните, изгорени там, което било най-богохулно от всички, било едно прасе.

та самият факт че в Откровение на Йоан храмът е още там и функционира (Откр. 11), доказва, че откровението е написано преди разрушаването му през 70 г.Даже се говори за предстоящото му тъпкане на Йерусалим от народите.. Предстоящо! Преди да бъде разрушен се говори за това в Откровение. Затова и книгата описва именно наказанието на блудницата вавилон и визира именно предстоящото в 70 години съсипване на града.. Йосиф Флавийй добре е описал събитията.

Watchman

Аз за първи път чух теорията за това че Антихриста бил отминал и цялото Откровение се е изпълнило именно от реконструкционистите. Точно на тях им трябва това учение с цел да прокарат доктрината си, че никакъв Анрихрист повече нямало да дойде, това бил Нерон и от там нататъка цялата власт е в църквата. Така те оправдават своите политически въжделения. Преди 33 години един американски мисионер (казваше се Рик) дойде да проповядва в петдесятната църква във Варна. Първоначално водеше някакви уроци по Дерек Принс, после обаче отдели една малка групичkа и почна да им проповядва реконструкционизъм. После отделиха групичката и си направиха църква. Аз ги посещавах по едно време и ушите ми чуваха странни неща, които тогава не разбирах. Един от главните теолози на групичката ми хвалеше Августин и книгата му "Божия град" (фундамента на реконструкционистите). На мен ми отне години преди да осъзная какви бяха тези хора и какво всъщност поучаваха.

На практика както римокатолицизма, така и православието са реконструкционисти по своето естество защото се стремят към политическа власт и са ученици на Августин, който и за двете деноминации е "светец".. А православните уж очакват да дойде Анрихрист, ама същевременно очакват и някакъв си техен православен цар да оглави "третия Рим" и никак не разбират че двете са едно и също.

ЦитатФутуристите са диспенсионалистите. Техните пък футуристични виждания отново са финансирани и движени от онези за които не трябва да се говори.. Тотална измама и там.

Има разлика между диспенсионализма и бъдещото очакване на изпълнението на много от пророчествата. Само малка част от "футуристите" са диспенсионисти. По същия начин както не всички претеристи са реконструкционисти.

ЦитатКолкото за храма. Защо ако храмът е сринат Йоан не казва и дума за тези събития? Нещо повече, говори за измерването му, размери и тн, и че ще буде тъпкан от народите еди си колко време? Кога е писана книгата, преди, или след падането на храма. Най логичното е да е преди. Най- простото обяснение е най вероятното. Ако няма храм, защо няма и дума за това? Пълна липса на логика. Нов Божи храм от тухли там не ще има! Който си мисли иначе, не е на ясно.. След като града и околностите и крепостта масада падат, това се точи до средата на 73 г., римляните забраняват на евреите да възстановят Храма, установяват постоянен гарнизон, премахват Синедриона, и го заменят с римски прокураторски съд.Така изчезва храмовият юдаизъм и Бог въвежда Християнството, като там знаем кой е храмът.

Всъщност този храм от камъни в Ерусалим губи легитимност още в момента в който Исус казва "съборете този храм и за три дни ще го въздигна". В момента в който Исус каза тези думи Той стоеше в храма построен от Ирод, обаче в този момент на това място имаше само един храм, и това беше тялото на Христос.

Ето защо Йоан не пише за разрушаването на Ерусалимския храм, защото той няма никаква валидност и никакво значение. Когато се говори за храм в НЗ се говори за Тялото на Христос (освен когато храма се споменава като физическа дестинация). От момента в който завесата на храма бива раздрана - край, този храм повече не е храм и никакво легитимно възстановяване няма и не може да има. В Откровение 11-а глава се говори за храма на Тялото, което ще бъде в отстъпление и Антихриста ще седне в него според 2Солунци 2:4.

Апостол Павел говори за същото отстъпление пак в 2Солунци 2 гл. За да поставиш Откр. 11-а глава в миналото трябва да измислиш всякакви дивотии относно това какви са били тия 2-ма свидетели на които им е излизал огън от устата. Също така се казва, че храма ще бъде тъпкан от народите 1260 дни. Ако говорим че това се е изпълнило 70-а година значи тия 1260 дни са отминали и вече никакви езичници не тъпчат храма и "святия град" и въобще всичко си е наред с него.

През годините съм чел всякакви абсурдни обяснения с цел да се решат нерешимите проблеми ако се постави изпълнението на Откровението в миналото. Именно тези абсурдни изсмукани от пръсти обяснения са ме имунизирали напълно към това учение. И винаги, абсолютно винаги се пропускат основни детайли в пророчествата, защото иначе няма човек който да може да измисли нещо, което дори да звучи правдоподобно.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

Цитат на: small axe - Май 07, 2025, 20:57:43 PMСъщо така в книгата се казва, че  е написана до 7 те църкви! Тя има конкретен адресат , тези църкви са там по това време преди падането на Йерусалим. Това хич не са маловажни неща..

Не книгата Откровение е до 7-те църкви, а посланията към тях във 2-а и 3-а глава.

Цитат на: small axe - Май 07, 2025, 22:33:24 PMЗащо ако евангелията са датирани късно,  в тях не се споменава за смъртта на Павел и на Петър? Споменава се за за смъртта на Яков и Стефан в деяни на апостолите, но за такова важно събитие като смъртта на Павел или Петър нито дума.. Ако бяха късни, то тези събития щяха да са описани от евангелистите. Явно са писани преди смъртта на Павел и Петър. Павел например е убит около 62 година.. Даже в евангелията не се споменава смъртта на Яков. Значи евангелието е писано преди даже смъртта на Яков, която е по рано от на Павел. Не се споменава и нищо за глупостите които Нерон прави, ако бяха късни евангелията , Нерон и неговите ужасни действия нямаше да бъдат подминати от евангелистите.

Аз не съм видял някой да твърди, че Евангелията (като изключим Йоан) са писани след разрушаването на Ерусалим. Ето общоприетата датировка:

Хронология на новозаветните книги

Послание до Галатяните
Автор: Павел
Дата: 48–55 г. сл. Хр.
Смята се за едно от най-ранните писания на Павел, свързано с дебата за закона и благодатта.

Послание до Солунците I и II
Дата: 50–52 г. сл. Хр.
Написани по време на второто мисионерско пътуване на Павел, отразяват очакванията за Второто пришествие на Христос.

Евангелие от Марко
Автор: Марко (ученик на Петър)
Дата: 60–70 г. сл. Хр.
Най-раното евангелие, вероятно съставено в Рим. Съдържа преки разкази за живота на Исус 9.

Евангелие от Матей
Автор: Матей (апостол)
Дата: 50–60 г. сл. Хр. 6 или 70–80 г. сл. Хр. 9
Спорове сред учените: някои смятат, че е писано преди разрушаването на Йерусалимския храм (70 г.), други – след това.

Евангелие от Лука
Автор: Лука (сътрудник на Павел)
Дата: 60–80 г. сл. Хр.
Създадено едновременно или малко след "Деяния на апостолите".

Деяния на апостолите
Автор: Лука
Дата: 80–90 г. сл. Хр.
Описва ранната история на църквата след възнесението на Христос.

Послания на Павел до Коринтяните I и II, Римляните, Филипяни, Колосяни, Ефесяни, Филимон
Дата: 54–62 г. сл. Хр.
Написани по време на третото му мисионерско пътуване и римския затвор.

Послание до Евреите
Автор: Неизвестен (традиционно се свързва с Павел)
Дата: 60–70 г. сл. Хр.
Фокусира се върху превъзходството на Христос над юдейския култ.

Послания на Петър I и II, Яков, Юда
Автор: Петър, Яков (брат на Христос), Юда
Дата: 60–90 г. сл. Хр.
Свързани с борбите срещу лжеучения и укрепване на вярващите.

Евангелие от Йоан
Автор: Йоан (апостол)
Дата: 90–95 г. сл. Хр.
Най-късното евангелие, с акцент върху божествената природа на Христос 69.

Послания на Йоан I, II, III
Автор: Йоан
Дата: 90–95 г. сл. Хр.
Отразяват теми като любовта, истината и борбата с гностицизма.

Откровение на Йоан
Автор: Йоан
Дата: 95–96 г. сл. Хр.
Написано по време на гоненията при император Домициан, съдържа апокалиптични видения
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

Цитат на: small axe - Май 07, 2025, 09:20:00 AMЩе напиша няколко съобщения, защото има ограничение от 2000 символа помня, та надолу ще са няколко съобщенията..

Ограничението за публикация е 20 000 символа, а не 2000. Така, че няма нужда да се накъсват нещата на толкова парчета. И сега да търся кое къде беше, че да му отговарям.

ЦитатПроучи по подробно този въпрос. Има такива събития, аз съм ги чел, ако ги намеря пак ще ги пусна. Има и сведения че са погребвали 7 месеца мъртъвци..

Добре, дай да видим на какви източници се облягаш. Защото аз смятам, че няма такива които да описват случили се събитията от Езекиил 39-а глава. Може да има нещо което наподобява 10 или 20% от написаното там, но няма нищо, което да изпълнява 100%.

small axe

Абе теории всякакви, важното е какво всеки сам разбира. Аз нито съм в претеристичнинкръгове, ни в реконструкционистични, пък за диспенсионалистически, пу пу, сакън!

За православни или пък католически.. е ясно.

Но... Датировката е важна. Евангелията официалните твърдения са че са след 70 та година. За Деяния съъщо. За Марко евангелието умуват.

Самият факт , че деяния е поставено извън рамката на 70 та година е абсурден. В него липсват основни важни събития като смъртта на главните апостоли, а и Павел в края на деяния още си
проповядва.

Аз ти се чудя как вярваш че светът маже и лъже историята, а им вярваш на датировките...

Откровение е книга на символите. И да, там се говори за Божието наказание над Йерусалим и разоряването на града. Самият факт че Йоан пише в 11 глава за измерването на храма, означава, че текстовете предсказват разрушаването на тайната Вавилон, дефакто Йерусалим, но храмът при написването на апокалиптичното пророчество още си е там.

Храмът е Църквата, тялото Христово. Това е ясно за всеки не заблуден.. Няма какво да се измерва. Ясно е че Йоан  говори за Юдейският храм.

Това че някакви измамници като реконструкционистите използват тези твърдения, че Откровение и Евангелията предсказват именно разрушението на Йерусалим, не значи че това е лъжа. И адвентистите използват сума и неща които ти вярваш, но покрай него вх си говорят техните идеи. Така и реконструкционистите ... Целта на Сатаната е измамата. Тях си ги ползва за мракобесието покрай тези неща да си наложи спазването на ноахидовите закони и терор на тая база.

Откровение не е книга като деяния. Тя е книга като Даниил. В нея има видения, символизъм, пророчества. Нещата не са прости. Времето ще оправи всичко. Аз само посочвам тези възможни гледни точки. И не ме интересуват никакви догми и клишета. Не робувам на предубеждения. Ако нещо видя което преди не съм забелязвал в текстовете, аз се занимавам с него и ако е нужно си ревизирам предишни виждания с радост и разбира се и със срам. Толкова години съм вярвал на датировките като някаква овца. А те са лъжливи и то , разбира се, нарочно...Щото така им изнася на онези.. ци..нистите.

small axe

Относно Езекиил ще поровя къде какво съм записал или слушал някога. Много неща са предположения относно пророчествата, не можем да избягаме от това и да сме твърдо догматични . Особено с тази фалшифицирана история . Времето изяснява накрая всичко.

small axe

Не открих това което писах горе в записките си, относно Гог като Антиох от земята Магог *дефакто сирийските земи на север).. Някъде съм запилял тази информация, която може и да не е вярна, разбира се а някакво предположение. Така или иначе остават тези няколко възможности за книгата. Да е по времето на Неемия, Вавилон, да е по времето на Антиох и знаем там армията му е разгромена в Израел, а той умира не от човешка ръка в Сирия от болест, да се описва предстояща война, и да става дума за война която е идентична с описаната битка в откровение гл.20. За момента този въпрос е нерешим за мен и от мен.. Явно ще трябва времето да го онагледи.

Сега още нещо по темата.

ЦитатНе книгата Откровение е до 7-те църкви, а посланията към тях във 2-а и 3-а глава.

Ами до Църквите е. Ето какво пише, както сам знаеш:

1 Откровението от Исуса Христа, което му даде Бог, за да покаже на слугите Си онова, което има да стане скоро; а Христос прати та го яви чрез ангела Си на Своя слуга Иоан,
2 който възвести Божието слово и свидетелството Исус Христово - и всичко що е видял.
3 Блажен, който прочита, и ония, които слушат думите на това пророчество и пазят написаното в него; защото времето е близо.
4 Иоан до седемте църкви, които са в Азия:

А в 3та глава пише преди да премине към качването вече горе във видението:
Който има ухо, нека слуша що говори Духът към църквите.

И сетне се започва да се обяснява това коео ще последва. Това нима не е насочено към църквите?? Посланието е изпратено на църквите. Цялото. Оттам то стига и до нас. Но днес няма Божи храм от тухли, тогава е имало още, при написването на пророчеството, знаем че СЛЕД падането на храма, Божият храм е станал Невястата, жената на Агнето. Всъщност още преди падането на храма, той вече не е бил храм Божи, а именно църквите и всички вярващи са били храм Божи. Храмът от тухли и системата отхвърлила Месията просто е била обречена.

15 И като затръби седмият ангел, станаха силни гласове на небесата, които казваха: Световното царство стана царство на нашия Господ и на Неговия Христос; и Той ще царува до вечни векове.
16 И двадесетте и четири старци, седящи пред Бога на престолите си, паднаха на лицата си и се поклониха Богу, казвайки:
17 Благодарим Ти, Господи Всемогъщи, Който си, и Който си бил, загдето си взел голямата Си сила и царуваш.

И тук ми се струва, може само да ми се струва, тоест предполагам и тълкувам и ше кажа защо, че започва Милениалното царство.
Разбира се, знаем историята. Ако книгата е изпълнена с образи и символика, трябва, този който реши да вярва това да види именно образите и символите. Месията след падането на Йерусалим царува. Къде са избраните? С Него. Над кого царува? Над земните жители. Има земна църква има и небесна църква. Там, под олтара са душите на обезглавените за Божието слово и свидетелството което опазиха и те оживяват и царуват с Месията.. Сложна е книгата с много ретроспекции.. много образи, символи, много неща се повтарят, връща се назад напред действието, но същината е това. Наказанието над вавилонската блудница Йерусалим, духовният Содом, и наградата на светиите удържали вярата и сетне Милениума. А накрая... сатана е пуснат за малко време да мами народите отнов и да ги събере на война против станът на светиите, вярващите по земята и Бог се намесва и слага край. Последва това което Петър описва в трета глава на 2 ро петрово. Земята е унищожена в огън и последва Ново небе и земя и вечна правда.

Така синтезирано виждам ТОЗИ вариант на есхатологичната линия.. Колко я вярвам ли.. засега не казвам, просто описвам какво разбирам ако реша да се насоча към такъв вид разсъждения и приемане на Откровение и другите пророчески писания касаещи есхатологията..Да, има въпроси, има проблеми има какво ли не, но има и образи има и символи. Има начин да се разберат тези образи, но пак... нещата не са догматични, всичко това са тълкувания.
--------------------------------------------------------------------------------------------
И сега да погледнем и в Даниил. Там е същото. Например в Даниил  какво е описано? Ами че описано е именно това което и в Откровение..

глава 9-
24 Седемдесет седмици са определени за людете ти и за светия ти град за въздържането на престъплението, за довършване греховете, и за правене умилостивение за беззаконието, и да се въведе вечна правда, да се запечата видението и пророчеството, и да се помаже Пресветият.
25 Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.
26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.
27 И Той ще потвърди завет с мнозина за една седмица, а в половината на седмицата ще направи да престанат жертвата и приносът; и един, който запустява, ще дойде яздещ на крилото на мерзостите; и гняв ще се излее върху запустителя до определеното време.

Месия е разпнат. Идва Тит и разрушава Храма, погубва града и светилището.. Стих 27 за кого говори? Абзацът говори за Месията! Той потвърждава завет с мнозина . Разпват го. Той възкръсва ,  прави да престанат жертвата и приносът. После се говори за Божият гняв,
----------------
И така споменати са шест неща. Казва се:
да се довърши престъплението,
да се свършат греховете,
да се примири беззаконието,
да се въведе вечна правда,
да се запечата пророческото видение
да се помаже пресветия.

Сега вероятно трябва да  отварям нова тема във форума относно Даниил 9 глава

Watchman

Цитат на: small axe - Май 09, 2025, 10:23:08 AMАми до Църквите е. Ето какво пише, както сам знаеш:

1 Откровението от Исуса Христа, което му даде Бог, за да покаже на слугите Си онова, което има да стане скоро; а Христос прати та го яви чрез ангела Си на Своя слуга Иоан,
2 който възвести Божието слово и свидетелството Исус Христово - и всичко що е видял.
3 Блажен, който прочита, и ония, които слушат думите на това пророчество и пазят написаното в него; защото времето е близо.
4 Иоан до седемте църкви, които са в Азия:

Посланието на Христос до църквите започва още в първа глава и завършва с трета. От четвърта глава нататък, когато реално започват пророчествата в Откровение никакви църкви не се споменават, та чак до самия край думата "църква" не присъства въобще. Нещо повече вижда се че от 4-та глава нататък върви съвсем друга линия (story line) и като цяло прилича че първите три глави са изкуствено прикачени към следващите или обратното. Това, което Исус говори към 7те църкви в Азия действително се изпълнява скоро, защото това са неща касаещи техния исторически период. Но от четвърта глава нататък никакви църкви не се споменават, никакво обръщане или предупреждения към тях няма и въобще това изглежда като две различни неща писани от Йоан по различен повод и време, които някой е слепил в една книга.

Цитат на: small axe - Май 09, 2025, 10:23:08 AMНо днес няма Божи храм от тухли, тогава е имало още, при написването на пророчеството, знаем че СЛЕД падането на храма, Божият храм е станал Невястата, жената на Агнето. Всъщност още преди падането на храма, той вече не е бил храм Божи, а именно църквите и всички вярващи са били храм Божи. Храмът от тухли и системата отхвърлила Месията просто е била обречена.

Искаш да кажеш, че след възкресението на Христос до разрушаването на храма в Ерусалим - християните в продължение на цели 40 години не са били храм на Бога, защото е имало физически храм в Ерусалим? И чак СЛЕД разрушаване на храма "Божият храм е станал Невястата". Това сериозно ли го мислиш? Освен това храма е бил направен от камък, не знам защо все споменаваш тухли.

Апостол Павел пише към християните "вие сте храм на Святия Дух" много преди разрушаването на храма. Самия храм губи легитимност още в момента в който Исус заявява "разрушете този храм и за 3 дни ще го въздигна". Исус казва тези думи намирайки се в територията на храма, и това има огромно значение, защото от този момент нататък Христос прогласява, че няма друг Божий храм на земята освен Неговото тяло. Точно в същия момент Исус им заявява, че от този храм от камъни, няма да остане нищо, даже камък върху камък. Защо? Защото той вече няма никаква легитимност, никакво духовно значение за поклонението спрямо Бога и следователно се явява само препънка и пречка и трябва да бъде премахнат за да не се объркват хората относно кое е важно за поклонението на Бога. Така, че когато Йоан пише за "измерването на храма" той има предвид изпитването на християните. А тъпченето на храма от езичниците говори за това, че езичници ще превземат вярата и ще се правят на християни и ще претендират те са са Божията църква и Божия народ. И всичко това се изпълнява съвсем буквално, та до ден днешен.
Ето защо както когато Павел пише в Солунците за това че Антихриста (човека на греха, сина на погибелта) ще седне в Божия храм и ще се представя за Бог, така и когато Йоан пише в Откровението за храма и двамата автори визират само и единствено храма на Тялото Христово, а не някакъв храм от камъни, който както обясних по-горе Исус още преди смъртта Си обявява за нелегитимен.

Цитат на: small axe - Май 08, 2025, 13:21:20 PMНо... Датировката е важна. Евангелията официалните твърдения са че са след 70 та година. За Деяния съъщо. За Марко евангелието умуват.

Самият факт , че деяния е поставено извън рамката на 70 та година е абсурден. В него липсват основни важни събития като смъртта на главните апостоли, а и Павел в края на деяния още си
проповядва.

Аз ти се чудя как вярваш че светът маже и лъже историята, а им вярваш на датировките...

Не им вярвам, но това важи и за едните и за другите. Спомням си че когато бях новоповярвал повече се интересувах от датите. И по спомени почти всички Евангелия бяха датирани преди 70-та включително и Деянията. В Деяния е записано убийството на Яков, и съда над Ерусалим идва малко след това убийство и юдеите са считали че това е Божий съд за това, че са убили праведен човек.

Така, че Лука описва събития преди 70-а. А кога точно е написал писмото към Теофил това няма как да знаем. Може да е имал записки още от времената когато е ходил с Павел, а вече по тия записки кога е писал на Теофил по същество няма голямо значение.

Аз не мисля, че самите дати са от някакво значение. Ако бяха от голямо значение, Бог щеше да се погрижи те да се запазят. Но по нищо не личи за Бог да са му важни датите. Единствено на претеристите им е важно Откровението да го изкарат писано преди 70-та защото на това им виси цялата доктрина. Иначе пропада. И точно те са които си смучат от пръстите аргументи защо било Откровението писано преди 70-а. Такива аргументи не съществуват. И датите наистина не са важни. Претеризма има огромни проблеми с последствията от тяхното учение.

Самата идея някой да твърди, че Милениума е минал или че сега сме в Милениума говори за това, че такъв човек си няма хал хабер кой е Бог и каква е същността на Благовестието. Както и какъв е смисъла на християнския живот и какво е делото на Христовото Тяло на земята.

ЦитатСега вероятно трябва да  отварям нова тема във форума относно Даниил 9 глава

Аз също исках да се отвори тема относно 70-те седмици от книгата на Даниил, защото по църквите се държи някакво умопомрачително учение, че били минали 69 седмици, а последната 70-а седмица била някъде в бъдещето. Такова тълкувание е абсолютно немислимо и противоречи на всеки здрав разум.

Веднъж бях написал на един брат по този повод следното: "Представи си, че си дадеш колата на ремонт и от сервиза ти кажат колата ти ще е готова след една седмица. И когато ти отидеш след 7 дни да си вземеш колата те ти кажат - а колата още не е готова минали са 6 дни, а седмия още не е настъпил, той ще настъпи някъде в бъдещето, може след месец, след два а може и след години. Може даже след 2000 години. Не би ли било подобно твърдение абсурдно? Не са ли тези хора лъжци? Как може да се тълкуват по този начин пророчества? Когато Писанието говори за 70 седмици то има предвид 70 седмици, не 69 седмици + 1 седмица настъпваща хиляди години по-късно."

Той ми отговори, че моето обяснение е много смислено и добре казано, но че се налагало да бъде така (69+1) по необходимост, и че това било скандална мистерия в която се крие Божията слава. Аз тогава си помислих, че с този подход човек може да оправдае абсолютно всяка ерес и лъжеучение, и да тълкува Библията абсолютно както му се прииска. Достатъчно е да нарече безумните си тълкувания "скандална мистерия носеща слава на Бога".

И защо се "налага" да се правят абсурдни тълкувания? Защото иначе им пропада диспенсационната доктрина. Аз предпочитам да пропадне всякаква доктрина, вместо да пропадне здравия смисъл на Божието Слово.

Намерена

Цитат на: Ученик на Исус - Април 30, 2025, 21:11:25 PMИмаш емоционални проблеми, моли се за изцеление. И злоба.

Отговарям единствено на твърдението, че съм имала в себе си злоба. Това твърдение характеризира човек, който е зъл. За да кажеш за друг християнин, че е зъл, означава, че си наясно с живота и делата му. Освен това, си изпитала себе си и си се намерила праведна в пътищата си, кротка, умолима и изрядна, а думите ти - носещи живот, не насилието, което си позволяваш:

Притчи 10:11 Устата на праведния са извор на живот, а устата на нечестивите покриват насилие.

Тогава, можеш да раздаваш препоръки и насоки, кой, за какво да моли Бог, да Го очисти. Иначе, гледай себе си, което е по-приемливо от плещенето на щуротии и преки обиди към останалите:

Притчи 9:13 Безумната жена е бъбрица, проста и не знае нищо.

Заблудите, пречат на всички ни да видим истината, като аз също не правя изключение и съм си носила последствията за това. Но когато пишеше подобни твърдения, че някой има злоба в себе си и ако би имала истинска съвест, дори в момента на изказването си да не осъзнаваш, поне после би размислила, какво правиш. Защото, разумен човек би разбрал, би се засрамил, би разсъдил и престанал да изявява глупостта и невъздържаността си. Това би показало също, че имаш страх от Бога и знаеш какво е да си достойна християнка.

Но, това е отделен въпрос, връщам се на квалификацията ти, че съм злобна. Според Словото, зъл човек се нарича още онзи, който е нечестив.

Псалми 10:2-11
2 Чрез гордостта на нечестивите сиромахът се измъчва; Те се хващат в лукавствата, които ония измислюват.
3 Защото нечестивият се хвали с пожеланията на душата си; И сребролюбецът се отрича от Господа, даже Го презира.
4 Нечестивият, от гордостта на лицето си казва: Господ няма да издири; Всичките му помисли са, че няма Бог.
5 Неговите пътища всякога са упорити; Твоите съдби са твърде високо от очите му; Той презира всичките си противници.
6 Казва в сърцето си: Няма да се поклатя, От род в род няма да изпадна в злощастие.
7 Устата му са пълни с проклинане и угнетяване и насилство; Под езика му има злоба и беззаконие.
8 Седи в засада в селата, В скришни места, за да убие невинния; Очите му са насочени тайно против безпомощния.
9 Причаква скришно като лъв в рова си, Причаква за да грабне сиромаха; Грабва сиромаха, като го влачи в мрежата си.
10 Навежда се, снишава се; И безпомощните падат в ноктите му.
11 Казва в сърцето си: Бог е забравил, Скрил е лицето Си, никога няма да види.

От пасажа се вижда, че да определиш някого за зъл, означава да имаш пряк поглед върху делата и цялата му личност. Не извадени от контекст частични впечатления на база онлайн общуване. Така, изглежда ти изобщо не разбираш, какво е значението на подобно определение. Нито какво обвинение хвърляш върху друга християнка, за която Христос също е умрял.

Сега, Бог да съди, за несмисленото ти говорене, понеже е писано:

Притчи 12:18 Намират се такива, чието несмислено говорене пронизва като нож, а езикът на мъдрите докарва здраве.

Излиза, че вероятно ние не разбираме, как пред Бог, си праведна, свята, угодна в пътищата си, затова те е поставил да си съдия тук, също пророк и водач на слепите и простите. Ако беше така, щеше да разбираш, какво е Христово Тяло, и за теб, нямаше да е валидно:

Притчи 15:2-4 Езикът на мъдрите изказва знание, а от устата на безумните изригват глупости. Благият език е дърво на живот, а извратеността в него съкрушава духа.

Ако беше млада 20-30 годишна жена, а ти си вероятно на възраст около моята, че дори може би и по-нагоре, ще е по-лесно да се оправдае такова презрително и недопустимо за християнка отношение. Обаче, за такива като теб, Павел е писал:

2 Тимотей 3:2-9

1 А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена.
2 Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви,
3 без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто,
4 предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви,
5 имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни.
6 Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти,
7 които всякога се учат, а никога не могат да дойдат в познание на истината.
8 И както Яний и Ямврий се възпротивиха на Моисея, така и те се противят на истината, човеци с покварен ум, извратени във вярата.
9 Но те няма да успеят повече; защото безумието им ще стане известно на всичките, както се откри безумието и на тия двама.

Писанието учи, да се приемат слабите във вярата и да не се осъждат такива. Също, че е по-добре да останем онеправдани и ако ни плесне злия по едната буза, да му подадем и другата. Но, когато към това е прибавено извъртане на Писанията и невъздържаност, излизаме от библейския стандарт за слаба вяра и отиваме в съвсем друга посока.

Ние сме призовани да изобличаваме злото, да му противостоим и да не му даваме място. Ето затова, ти отговарям с малко по-сурови думи, базирани на стандарта, който имаме в Словото. Всяко извращение и опит да се очерня друг християнин с подобно на твоето неразбиране, нито е добре да се подминава, още по-малко да отказваме да го изобличаваме. Това, че тук е просто форум и всеки можел да си пише каквото си иска, не отменя факта, че сме части един на друг.

От тук на сетне, не виждам смисъл да отговарям на останалото от същия ти постинг. Каквото и да избълваш, само имай предвид, че ще даваш отчет на Бог за всяка дума, с която си позволяваш умишлено да оскърбяваш тези, за които е умрял Христос. А дали ще се занимаваш с мен или не, си е твоя работа и твоя отговорност, мен не ме интересува, нито ме касае повече.

Сериозно преразглеждам участието си тук, понеже е съкрушаващо и обезкуражаващо, когато има неправда, а админа вика - понеже не хваща дикиш, съм пас. И моля админа, прости думата, която ти казвам, не за укор е това, нито да се заяждам. Питам само, когато се вижда, че някой няма спирачки и за него правила не важат, значи ли това, че може да си прави безконечно каквото му се иска? Не мисля така. Затова, се позовавам на правото на отговор, защото някой, който нито ме познава, нито знае, какъв е живота ми, си позволява да дава характеристика, без мисълта, че ние сме от една страна и за всеки от нас е умрял Христос. 
Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18

Watchman

Цитат на: Намерена - Май 09, 2025, 11:43:20 AMпонеже е съкрушаващо и обезкуражаващо, когато има неправда, а админа вика - понеже не хваща дикиш, съм пас.

Аз не съм казал, че съм пас. Казах, че в конкретния случай не съм й направил забележка, защото тя не обръща внимание, сиреч "не хваща дикиш". Писанието казва, че дори Бог говори на човека "дваж и триж" /Йов 33:29/ и ако човек не обръща внимание, Бог го оставя "да се пържи в собствен сос", сиреч да си бере последствията от глупостта си и повече не му говори. А също така казва:

Пр. 14:7  Отмини безумния човек Щом си узнал, че той няма разумни устни.

Обаче има и друг ъгъл под който трябва да погледнете нещата, добре описан в изображението по-долу:

small axe

ЦитатАз предпочитам да пропадне всякаква доктрина, вместо да пропадне здравия смисъл на Божието Слово
И аз!

ЦитатНо от четвърта глава нататък никакви църкви не се споменават, никакво обръщане или предупреждения към тях няма и въобще това изглежда като две различни неща писани от Йоан по различен повод и време, които някой е слепил в една книга.

Аз не вярвам,че някой бил слепил книгите. Това няма смисъл..

Звучиш все едно не си чел 22 глава на Откровение. Ами че че там ясно се казва същото като в началото. Идва скоро, времето в близо, и сих 18 на 22 глава ясно казва- " Аз, Исус, изпратих ангела си, да ви засвидетелства това за църквите"

За какво сглабяне говориш, не знам. От началото , до краят, книгата е монолитна и звучи точно като писмено послание( пророческо) към свой адресат.

Адресатът са светиите, църквите. Те трябва да знаят това, и да знаят че не трябва да се запечатва пророчеството защото времето е близо. И знаем, Блудницата Вавилон пада в 70 г. Даниил е бил запечатан като пророчество, защото времето още е било далечно, но Откровението не е било запечатано... Даниил говори за същите неща но много по отдавна..

ЦитатИскаш да кажеш, че след възкресението на Христос до разрушаването на храма в Ерусалим - християните в продължение на цели 40 години не са били храм на Бога, защото е имало физически храм в Ерусалим? И чак СЛЕД разрушаване на храма "Божият храм е станал Невястата". Това сериозно ли го мислиш? Освен това храма е бил направен от камък, не знам защо все споменаваш тухли.

Май не си прочел какво съм написал. Същото. Още преди падането на храма, вярващите са били Божия храм..Прочети пак абзацът, ще видиш че съм го казал. То е ясно, въпросът е, че юдеизмът и юдеите са си мислели че техният храм е Божият и това е жесток бунт против истината който води до станалото и в 70 г. Грандиозно съсипване на големият град  духовният Содом който е мъчил и убивал пророците и светиите...

ЦитатТака, че когато Йоан пише за "измерването на храма" той има предвид изпитването на християните. А тъпченето на храма от езичниците говори за това, че езичници ще превземат вярата и ще се правят на християни и ще претендират те са са Божията църква и Божия народ.

Тука... си станал доста символичен.. явно нямаш друг избор. Но тук ти изхождаш от презумпцията си, че Юдейският храм го няма когато Йоан пише Откровението. Но аз мисля, че Йоан пише книги Гата преди събарянето на храма и самата книга описва предсказ а именно унищожението на Блудницата Вавилон. Затова и тук споменаването на храма визира реалният Юдейски храм все още стоящ. Сега ти си вкарваш предположения, какво значело измерването, но аз не ги намирам за доказателства.. Тук може би трябва да сме по буквални. До кога продължават военните истории на Тит там, от 70 до към средата на 73 пада крепостта Масада. Някъде към 42 месеца е това..

Относно датировките, аз считам че са важни. Ако някой мами с датировките, то той мами с цел. Една от целите е , да си прокарат лъжливи доктрини . Това работи във двете посоки. Така че кога са писани е съществено. Някой не ж лае да се знае, че Откровението говори за падането на Блудницата 70 г. и иска да измести това напред, все едно онова не се е случило. Но не. Даниил ясно споменава именно също падането на Блудницата Вавилон, духовният Содом и Египет.

По късно ще пиша още в темата за Даниил 9 глава..ама там, не тука, че да не разкъсване нещата в две теми.