• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Пресъхването на Ефрат

Започната от Watchman, Април 29, 2025, 11:16:49 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HalleluYah

ЦитатБог дърпа шалтера,когато се увеличи злото, как си го написал само. Нямало е пълни ресети освен потопа.Дъгата и обещанието, че няма да унищожи повече земята.

Прочитайки внимателно няколко пъти следния текст в Битие:

Битие 9:9-16

[9] Ето, Аз поставям завета Си с вас и с потомството ви след вас,
[10] и с всичко живо, което е с вас – птиците, добитъка и всичките земни животни, които са с вас – с всяко земно животно от всичко, което е излязло от ковчега.
[11] Поставям завета Си с вас, че няма вече да се изтреби всяка плът от водите на потопа и няма вече да настане потоп да опустоши земята. [12] И Бог каза: Ето знакът на завета, който Аз поставям до вечни поколения между Мен и вас, и всяко живо същество, което е с вас:
[13] поставям дъгата Си в облака, и тя ще бъде знак на завета между Мен и земята.
[14] Когато докарам облака на земята, дъгата ще се яви в облака,
[15] и ще си спомня завета Си, който е между Мен и вас, и всяко живо същество от всяка плът, и водите няма вече да станат потоп, за да изтребят всяка плът.
[16] Дъгата ще бъде в облака и ще я гледам, за да помня вечния завет между Бога и всяко живо същество от всяка плът, което е на земята.

оставам с разбирането, че Бог заявява, че човеците никога повече няма да бъдат изтребени чрез ВОДА, а не че ИЗОБЩО няма да бъдат изтребени.
Но може и да бъркам.
John 12:25 He that loveth his life shall lose it;
and he that hateth his life in this world shall keep it unto life eternal.

Luke 9:24 For whoever wants to save their life will lose it,
but whoever loses their life for me will save it.

small axe

виждам че е писано след моите няколко съобщения, но добавям едно последно

продължение 7
--------------

Понеже темата е - Пресъхването на Ефрат

Шестият ангел изля чашата си в голямата река Ефрат: и водата пресъхна в нея, така че пътят за царете от изгрева на слънцето беше готов ... да ги събере за битка в този велик ден на Всемогъщият Бог ... - Еврейски Армагедон "

Да си спомним как падна древният Вавилон в миналото. Кир, царят на Изтока, персиецът, докара войските си от Изток, те пресушиха река Ефрат, преминаха под стените на Вавилон и го разгромиха. Та това с пресъхването, може да говори за това, че Бог довежда армии, които в случая се оказват римски армии, и премахва това, което е пречка, която им позволява да пробият стените и да стигнат до Йерусалим, който е новият Вавилон. Та пресъхването на Ефрат е нужно нещо ако имаме армия идеща от изток и явно е възможно реката да бъде отклонена и направена да пресъхне, както Кир го е сторил. Това е само възможност която посочвам, ако сметнем за задължително да се буквални тук в случая.. Това че е казано, че ангел излива чаша и пресъхва ефрат е нещо което може да значи, че Бог в него момент пресъхва реката, както и че може чрез хора тя да е направена да пресухне. И в двата случая водите пресъхват с определена цел..

В глава 9 от Откорвение имаме следната картина:
13 И като затръби шестият ангел, чух един глас от роговете на златния олтар, който беше пред Бога,
14 че някой казваше на шестия ангел, у когото беше тръбата: Развържи четирите ангела, които са вързани при голямата река Ефрат.
15 И развързаха се четирите ангела, които бяха приготвени за тоя час и ден и месец и година, за да убият третата част от човеците.
16 И числото на воюващите конници беше двеста милиона; аз чух числото им.
17 И конете във видението и яздещите на тях ми се видяха такива: те носеха като огнени, яцинтови и жупелни нагръдници; и главите на конете бяха като глави на лъвове, и от устата им излизаше огън, дим и жупел.
18 От тия три язви, - от огъня, от дима и от жупела, що излизаха от устата им, - биде избита третата част от човеците.
19 Защото силата на конете бе в устата им и в опашките им; понеже опашките им приличаха на змии и имаха глави, и с тях повреждаха.
20 И останалите човеци, които не бяха избити от тия язви, не се покаяха от делата на ръцете си, та да се не кланят вече на бесовете и на златните, сребърните, медните, каменните и дървените идоли, които не могат нито да виждат, нито да чуват, нито да ходят;
21 също не се покаяха нито от убийствата си, нито от чародеянията си, нито от блудствата си, нито от кражбите си.

Знаем какво стана в Йерусалим 70 та година една трета от града бе избита, една трета заведена в плен и една трета се разпиля. Определно текстовете в Откровение може да се отнесат и за погромът и падането на Йерусалим 70 та година..

small axe

а относно писаното от HalleluYah

"оставам с разбирането, че Бог заявява, че човеците никога повече няма да бъдат изтребени чрез ВОДА, а не че ИЗОБЩО няма да бъдат изтребени.
Но може и да бъркам."

Няма да бъдат изтребени е казано от вода, но според мен идеята е, че няма да бъдат изтребени така че да трябва отново да почва всичко както стана с Ной.  Това е идеята , според мен.. Жетва и сеитба на други места се казва, че няма да пресатанат. При Ной са престанали, имало е интервал на липса на жетва и сеитба.. При един тотален ресет става ресет на всичко. Хората изчезват, това е само Божие дело тогава отново животът да се възроди и виждаме с Ной колко сложно бе и как стана по Божият начин.

Ако днес стане подобен ресет, то хората и знанието ще изчезнат, знанието за вярата също, книгите , идеите и тн. Това не го вярвам, за мен е просто една хипотеза индуцирана от проблемни места в Писанието  и невъзможност да се сихронизира по друг начин хронология и събития. Този подход не е винаги удачен. Може да изглежда логичен, но не е удачен, по моему. А и Бог е казал по тази важна тема с ресетите един с вода, и накрая един с огън.

Да, електричеството може да изчезне, но с това няма да изчезне знанието за него, нито знанието за направат му, нито знанието за оръжията, нито самите оръжия, че пак да почне човечествот да дяла копия и кове брадви. Трябва да са останали шепа хора както по времето на Ной, за да стане нешо такова, но тогава и цялото знание за всичко включая вярата и тн ще се е погубило,. Ако Бог мислеше да има отново такова цериозно нешо в човешката история , то някак си щепе да го виждаме описано, а в пророческите книги не виждаме такова прекъсване. Тартария и тн други империи може да са падали, но тяхното падане не унищожава всичко. И все пак, ако Бог иска, може каквото си иска да стори, аз просто посочвам че на база текстовете това разбирам.

Не виждам тотални бъдещи ресети описани след потопа на Ной. Виждам една непрекъсваемост на историята от Ной, до Новото небе и земя , чиети идване минава през огнен ресет или направо ново сътворение.

small axe

Макар, че не е задължително да се е погубило знанието за вярата при един тотален ресет.. ако го виждах в писанието, щях да го вярвам. При Ной не се погуби. Но Бог имаше ясен план и Писанието ни го разкри. Не сме в неведение. Затова засега съм на мнение, че до края злото ще вилнее и тотален ресет като при потопа не ще има.

small axe

Между другото 39 глава на Езекиил идеално се вписва в историческите събития станали по времето на макавеите и нахлуването в Израел на Антиох Епифан от север, от земите на днешна Сирия.. Тоест пророчеството на Езекиил се е изпълнило вероятно тогава.За съжаление не мога да добавя тази възможност в по горните си 7 поста по темата и се налага да пиша ново кратки абзаци и това разпокъсва малко темата, но пак е по същество на обсъжданото..

Watchman

Цитат на: small axe - Май 07, 2025, 09:20:00 AMРазбирам какво казваш, Уочман, добре разбирам, Писанието не споменава много неща, но според мен не е възможно след като Бог е обещал че след потопа няма да унищожи всичко така вече и да се почне от шепа хора, това отново да се случи.

Цивилизационния ресет за който аз говоря не е тотален ресет, като при потопа. А чисто и просто нулиране на човешките технологични и "културни" достижения. Подобен ресет води до намаляване на населението, в някои случаи по-драстично в други по-малко, но не както е било при потопа.

ЦитатВяврам само в последният окончателен ресет, според думите на апостол Петър 2 ро петрово 3 глава, и това е накрая с огън и следва - Ново небе и земя.

Да, всички вярваме в окончателния ресет. Но и той идва да покаже че Бог е Бог на ресетите. Като започнем с изгонването на Адам и Ева от рая (това си е чист цивилизационен ресет), минем през потопа, през Вавилонската кула и сриването на всички могъщи империи, ние виждаме, че това е  начин по който Бог действа като стандартна процедура в цялата човешка  история. И всички тези ресети по подобие на родилни болки всички водят до финалния ресет - раждането на Новото Небе и Новата Земя.

ЦитатЗатова и си позволявам да размишлявам върху опцията всичко това да е в миналото и днес да живеем именно в пост армагедон свят, който логично и от главите в Откровение води до разбирането че пост Армагедон света е именно милениалното царство на Месията, колкото и странно да ни изглежда това.

Ние трябва да размишляваме върху всичко и трябва внимателно да изпитваме всичко без обаче да залитаме в очевидно нереалистични неща.

ЦитатИ там е имало легион римски войници, или не знам дали се наричат легион, или някаква част от войници, които бяха доведени от река Ефрат срещу Йерусалим.   

Та римляните идват оттам, от изток в случая.

Тази работа с римляните е бая съшита с бели конци. Писанието ясно казва, че Ефрат пресъхва, защото ангел Господен го прави, а не че някакви човеци са отклонили реката временно за да минат по сухо. Също така Писанието ясно казва, че така се "подготвя пътя на царете от изток", а не че някакъв римски легион се придвижил от изток. Казва се че самите царе са на изток и от там идват със войските си, а не че дислоцират някакви войски които се случило да са на изток. Ето защо тази интерпретация е силно ама много силно изсмукана от пръсти и не си заслужава вниманието.

ЦитатЗнаем какво стана в Йерусалим 70 та година една трета от града бе избита, една трета заведена в плен и една трета се разпиля. Определно текстовете в Откровение може да се отнесат и за погромът и падането на Йерусалим 70 та година..

Smallaxe, отнесе се нещо. Откровението е писано поне 20 години след събитията в Ерусалим 70-та година. То говори за идващи неща а не за минали неща.

ЦитатМежду другото 39 глава на Езекиил идеално се вписва в историческите събития станали по времето на макавеите и нахлуването в Израел на Антиох Епифан от север, от земите на днешна Сирия.. Тоест пророчеството на Езекиил се е изпълнило вероятно тогава.За съжаление не мога да добавя тази възможност в по горните си 7 поста по темата и се налага да пиша ново кратки абзаци и това разпокъсва малко темата, но пак е по същество на обсъжданото..

Ти чел ли си историята за Епифан? Там няма такива събития като описаните в Ез. 39-а глава. Нито има запис в Макавеите израилтяните да са живяли в мир или да са горили после 7 години дърва от лъкове, стрели, копия и щитове, нито да са погребвали 7 месеца мъртъвци. Епифан слага прасе на олтара в храма за да го оскверни. Израилтяните вдигат бунт и получават частична независимост. По това време Юдея е вече под контрола на на империята на Епифан. Те наследяват Юдея от Александър Македонски, а той от Персите, те пък от Вавилонците. Така, че по това време Юдея не живее в мир, нито е свободна, а е колония. Затова и императора решава да им натрие носовете като принесе прасе на олтара, защото вижда че религията им е в основата на това да са бунтовен и коравовратен народ. И е искал да ги унижи с цел да ги смири. Това няма ама съвсем нищо общо с описаното в Езекиил 39-а глава. Да не говорим, че Езекиил говори за Израел, а не за Юда. Сиреч става въпрос за времето когато Израел ще е възстановен в земята си. А такова нещо не е се е случило все още от тогава насам.

Преди години когато бяхме млади християни, бях казал на един мой приятел християнин. Виж не е никак сложно. Вземи някое учение, което се поучава в църквите. Примерно за грабването или за каквото искаш друго. И почни да четеш текстовете в Писанията и виж дали съвпадат или се разминават нещата, които дадената доктрина учи. И по този начин фалшивите доктрини се разпадат много лесно. Проблема е че никой не се хваща да сравнява теориите с Писанията.

Горните твърдения за Епифан или Ерусалим 70-а година са очевидно противоречие на библейските текстове. Няма нищо мъчно в това да се види този факт. Дори не трябва да се споменават теории, които са очевидно неверни. Нещата които са по-мъчни за разбиране трябва да се изследват задълбочено. Но някои от тези неща са просто откровено несмислени, когато ги сравниш с Писанието или с каквото се знае от историята.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

ЦитатОткровението е писано поне 20 години след събитията в Ерусалим 70-та година. То говори за идващи неща а не за минали неща.
Не е сигурно кога е писано Откровението на Йоан.

ЦитатПисанието ясно казва, че Ефрат пресъхва, защото ангел Господен го прави, а не че някакви човеци са отклонили реката временно за да минат по сухо.

Няма проблем и ангел Господен да го е направил, дори и да допуснем че е в миналото.

Относно царете от изток, в армиите дошли против Йерусалим е имало не само римляни. Рим има много васални народи.

ЦитатЦивилизационния ресет за който аз говоря не е тотален ресет, като при потопа. А чисто и просто нулиране на човешките технологични и "културни" достижения. Подобен ресет води до намаляване на населението, в някои случаи по-драстично в други по-малко, но не както е било при потопа.

Да , няма как да е цивилизационен. Което значи, че ако ей сега спре тока, или нещо такова стане и дори мнозина измрат, то технологичното знание, или умения на хората няма да изчезнат до там, че да коват мечове и да се въоръжават с копия. Тази идея за цивилизационно нулиране, за мен си е чисто предположение, както да, предположение е, че случилото се е в миналото. Аз казах че предполагам. Господ разполага. Нямам нищо против и да е както казваш, просто с оглед на това което е около нас , аз не мисля че ще има бъдеша битка с лъкове и копия. Но, както и казах времето ще покаже кое , как е. Може и ние да не го видим. Всъщност ако е както ти казваш , със сигурност не ще е в нашият отрязък от време и живот.

ЦитатТи чел ли си историята за Епифан? Там няма такива събития като описаните в Ез. 39-а глава. Нито има запис в Макавеите израилтяните да са живяли в мир или да са горили после 7 години дърва от лъкове, стрели, копия и щитове, нито да са погребвали 7 месеца мъртъвци.
Проучи по подробно този въпрос. Има такива събития, аз съм ги чел, ако ги намеря пак ще ги пусна. Има и сведения че са погребвали 7 месеца мъртъвци..

Но пак посочвам, аз спекулирам по темата, предполагам. Всъщност мнозина го правят и от двете страни. Затова тук не сме догматични , но мислим. Може и да е в бъдещето темата, да, аз и така съм вярвал твърдо до неотдавна. Но вече не съм твърдо убеден и поставям това под съмнение. Но , това не е проблем. Така съм подлагал на съмнение много фалшиви футуристични доктрини на диспенсионализма, и съм се отърсил от тези лъжи. Относно това, ше видим. Въпросът е отворен. *за мен поне)

А това което става сега в света, гаранция поне на 90 просцента, че в годините на нашият живот ако допуснем че Бог благоволи да живеем поне още 30 години, шще разберем дали това което ти смяташ е така , или не.. Всичко това което става с тези ИИ глупости и цернове, и всякакви роботи и трансхуманизъм, щипове и наноботи, не може Бог дълго да го търпи.

Аз допускам че сме в края. Ти не. Добре.. Оставяме на времето.

small axe

И още нещо, ако има нетотален ресет, нито изкопаемите горива ще изчезнат, нито ще изчезне наличната техника и аналогово оръжие работещо с барут и експлозиви. От тук насетне, оръжията няма да как да останат само дървени копия и мечове..! Как при един нетотален ресет, ще премахнеш, калашниците, милионите сандъци с ракети, патрони, пушки, танкове и тн итн... ? Никак.. Катро бях войник, имаше само в едно просто поделение дето бях 30 огромни закопани в земята хангара с мини и патрони! Какво да говорим за света..  За да стане това което описваш , трябва тотален ресет, земята трябва да е обърната наопъки, всичко да е стопено, да няма хора, шепа хора както по времето на Ной да останат, и пак знанието за това което е сега ше се предава и трябват стотици години за да се стигне пак до време да се съберат народи и да атакуват отново заселен Йеруслим итн..

Времето на Ной е прецедент! Само тогава остава едно семейство и населва земята. Знанието което е имал Ной, е било знанието което се е предало на синове, внуци и тн.  Днес няма как да им такъв тотален ресет, нито Бог го е казал, нито Бог ше унищожи милионите реални християни , все пак има на земята такива, поне няколко милиона..  Предстои не ресет, а предстои опит на силите на мрака да обградят и да се мъчат да унищожават светиите и покрай тях и другите, защото сатана му е все тази за невярващите, те са си негови, той мрази вярващите. Това виждаме и в последните години какво става . Масова измама на всяко ниво. На всяко! Като почнем от храни и стигнем до духовните измами и демонични сили които се вихрят сред хората..

small axe

Нека още поразсъждаваме.. Не виждам как описаната битка от Езекиил е в бъдещето. Според мен няма начин.Тя е стара.. Дори да не са макавеите , ако приемем буквално че липсата на стени около града ги изключват, макар и селищата тогава по тяхно време не всички да са били укрепени, но да кажем че това е силно доказателство.. , тогава трябва да е по стара битка. Ако битката се случва когато Йерусалим няма стени, то Неемия е построил стените, което води до възможността да имаме и по ранно изпълнение на битката още по времето на Неемия. Това е описано в Естир подробно.

Битката се случва се във време, когато Израил е разделен на племена. Това изключва всякакво тълкуване за футуристично изпълнение на Езекиил тъй като Израил е толкова смесен, че няма вече племенно разделение. В битката участват и същите народи, които са в империята по времето на Дарий, година 12 (510 г. пр. Хр.)

А всъщност битката на Гог и Магог в Откровение 20 има доста много разлики с описанията на Езекил, По скоро Откровението използва народът от Магог като символ на съвсем различно нещо по същия начин, по който използва изчезналия Содом като символ на отстъпилия Йерусалим в Откровение 11 Тоест използва изпълнена история, за да даде нещо ново което ще се повтори.

На мен ми се струва че (ако приемем) че тази битка в Откровение предстои, то тя описва нещо случващо се в края на милениума, а не преди него. Там дори имаме и подобно описание , на народите измамени от сатана да дойдат на бой против кой? Станът на светиите и сам Бог унищожава тези армии! А станът на светиите тогава според мен е недвусмислено Новият Йерусалим, Църквата.

Ученик на Исус

Small axe, пишеш леко объркано според мен и аз лично не смогвам да ти чета коментарите.
Много ясно са описани две битки в Откровение, едната е при шестата чаша, Армагедон:

Откровение 16
12 Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътя на царете, които идат от изток.
13 И видях да излизат от устата на змея и от устата на звяра и от устата на лъжепророка три нечисти духове, прилични на жаби;
14 защото те са бесовски духове, които, като вършат знамения, отиват при царете на цялата вселена, да ги събират за войната във великия ден на всемогъщия Бог.
15 (Ето, ида като крадец. Блажен оня, който бди и пази дрехите си, за да не ходи гол, та да не гледат срамотата му).
16 И събраха ги на мястото, което по еврейски се нарича Армагедон.

Втората е Гог и Магог след милениума:

Откровение 20
7 И когато се свършат хилядата години, сатана ще бъде пуснат от тъмницата си,
8 и ще излезе да мами народите в четирите краища на земята, Гога и Магога, да ги събере за войната, - чието число е като морския пясък.
9 И те се разпростряха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и обичния град; но огън падна от [Бога из] небето, та ги изпояде.
10 И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове.

Иначе хубаво си писал са сеитбата и жътвата, както писах вече и за дъгата, това са обещания от Бог, че няма да унищожава земята повече и на мен ми са открити тези стихове:

Битие 8
18 Ной излезе, и с него синовете му, жена му и снахите му;
19 излязоха от ковчега и всичките животни, всичките птици, всичко, що се движи по земята, според родовете си.
20 И Ной издигна олтар на Господа; и взе от всяко чисто животно и от всяка чиста птица, та ги принесе за всеизгаряния на олтара;
21 и Господ помириса сладко благоухание; И рече Господ в сърцето Си: Не ще проклинам вече земята, поради човека, защото помислите на човешкото сърце са зло още от младините му, нито ще поразя вече друг път всичко живо, както сторих.
22 Доде съществува земята, сеитба и жетва, студ и горещина, лято и зима, ден и нощ няма да престанат.

Така че ясно и категорично можем да направим извода нямало е тотални ресети, освен потопа и този, който очакваме в края, изгаряне на старата земя и ново небе и нова земя.

2 Петрово 3
10 А Господният ден ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучение, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат.
11 Прочее, понеже всичко това ще се стопи, какви трябва да сте вие в свето живеене и в благочестие,
12 като очаквате и ожидате дохождането на Божия ден, поради който небето възпламенено ще се стопи, и стихиите нажежени ще се разложат!

Как може да вярваш, че вече е минал милениума, нямаме нова земя и ново небе, нито светиите са в Ерусалим с Бог.

Откровение 21
1 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече.
2 Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си.
3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях.
4 Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.

13 А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.

small axe

Иначе относно другото, това че не смогваш да четеш коментарите , не означава че нещо е объркано. Просто е доста. Чети по бавно и ще смогнеш.

В откровение има описано наказанието над Йерусалим, което обсъждаме, и има една битка срещу станът на светиите в края на милениума. И за двтете съм писал подробно.

small axe

Относно датировката на книгата Откровение. Има изследователи смятат също, че книгата Откровение е написана по време на управлението на Нерон. Нерон умира, самоубива се през 68 г. от н.е. И ако книгата е написана по време на неговото управление, следователно тя е написана преди 70 г. от н.е. Има изследователи смятащи обратното.. Но кога Йоан е заточен на остров Патмос? Доколкото знам от императорът Нерон и преди смъртта на Нерон..

Важен е фактът, че  Йоан многократно казва, че това са неща, които трябва да се случат скоро.

Също така в книгата се казва, че  е написана до 7 те църкви! Тя има конкретен адресат , тези църкви са там по това време преди падането на Йерусалим. Това хич не са маловажни неща..

Watchman

Цитат на: small axe - Май 07, 2025, 20:57:43 PMОтносно датировката на книгата Откровение. Има изследователи смятат също, че книгата Откровение е написана по време на управлението на Нерон. Нерон умира, самоубива се през 68 г. от н.е. И ако книгата е написана по време на неговото управление, следователно тя е написана преди 70 г. от н.е.

Ето цитат на един добър коментар по въпроса:

"Много от аргументите, използвани от тези, които защитават датата на Откровението преди 70 г., са доста правдоподобни на пръв поглед.  След внимателно обмисляне обаче тези аргументи не се подкрепят нито от повечето външни факти, нито от вътрешните доказателства.  Трябва също така да се отбележи, че аргументите, използвани за датирането на Откровението, имат строго вероятностен характер.  За да се определи кога вероятно е написано Откровението, е необходима окончателна преценка, основана на внимателно и обективно претегляне на фактите, като резултатът се основава на превеса на доказателствата. 

Този въпрос не може да бъде решен чрез създаване на случай, който да оправдае предварително определения резултат, че нашият Господ се е завърнал в облаците, за да съди Израил през 70 г. от н.е. - каквото е усещането, което имам от няколко претеристки автори, които спорят за ранна дата на Откровението.  За да докажат, че Господ се е завърнал през 70 г., претеристите трябва да докажат, че Откровението е написано преди 70 г.  Следователно, след като вече е направена констатация за датата на Господното завръщане, се изгражда аргумент за датата на съставяне на Откровението преди 70 г.  Но при по-внимателно вглеждане аргументът в полза на датировката преди 70 г. от н.е. е вътрешно кръговрат и не се подкрепя от наличните факти (вътрешни и външни доказателства)."

Ето и линк към целия материал (на английски): https://www.kimriddlebarger.com/the-riddleblog/on-the-dating-of-the-book-of-revelation

Ако всичко написано в Откровение се е изпълнило "скоро" след написването, то това означава, че вече са настъпили Новото Небе и Земя и мъртвите са вече възкресени и съда пред великия бял Престол е завършил.

Само че гръцката дума използвана в превода като "скоро" означава "бързо", което говори че събитията в книгата Откровение ще се отприщят бързо след като се изпълнят необходимите условия за това. А небходимите условия са написани - Исус седи и чака доде се положат враговете Му за Негово подножие. Веднъж когато това се случи, всичко останало ще стане бързо. Но щом Исус е седнал отдясно на Престола и чака, това означава, че нищо няма да се случи скоро. Защото никой не седи и чака когато съвсем скоро ще трябва да се включи в нещо.

И когато онова, което Исус чака се изпълни, Той ще стане и ще отиде при вратата:

Мат. 24:33  Също така и вие, когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

Това не доказва нищо. Струва ми се, че и тук измамниците се мъчат да излъжат вярващите, демек, нас, че Откровение е писано по късно. Само дето евангелията като ги четеш и те изглежда са написани по рано от падането на Йеруслим, колкото и да се мъчат да ги изкарат стари.. Явно целта е да се изкара, че Откровението не се отнася за падането на Йеруслим. Доста интересно...

Защо ако евангелията са датирани късно,  в тях не се споменава за смъртта на Павел и на Петър? Споменава се за за смъртта на Яков и Стефан в деяни на апостолите, но за такова важно събитие като смъртта на Павел или Петър нито дума.. Ако бяха късни, то тези събития щяха да са описани от евангелистите. Явно са писани преди смъртта на Павел и Петър. Павел например е убит около 62 година.. Даже в евангелията не се споменава смъртта на Яков. Значи евангелието е писано преди даже смъртта на Яков, която е по рано от на Павел. Не се споменава и нищо за глупостите които Нерон прави, ако бяха късни евангелията , Нерон и неговите ужасни действия нямаше да бъдат подминати от евангелистите.

Пък в  края на книгата Деяния на апостолите Павел е оше жив и проповядва. Деяния е датирана късно . Е как тогава Павел е жив и проповядва, и не се споменава нищо за смъртта му?! Значи че и тя  е писана преди смъртта на Павел..

Здравата са омотали с тези късни датировки всичко..

"Само че гръцката дума използвана в превода като "скоро" означава "бързо", което говори че събитията в книгата Откровение ще се отприщят бързо след като се изпълнят необходимите условия за това."

Не е задължително бързо да говори за това. Може да значи че бърза, и идва бързо.. Това също е двупосочен аргумент.  Хиляда и кусур години след 70 година , не е никак бързо..

Аз лично съм вече убеден че евангелията са стари и преди 70 , както и Откровението.. Това е сериозно нещо. Защо ще ни лъжат. Явно нещо има да се крие..

Watchman

ЦитатТова не доказва нищо. Струва ми се, че и тук измамниците се мъчат да излъжат вярващите, демек, нас, че Откровение е писано по късно. Само дето евангелията като ги четеш и те изглежда са написани по рано от падането на Йеруслим, колкото и да се мъчат да ги изкарат стари.. Явно целта е да се изкара, че Откровението не се отнася за падането на Йеруслим. Доста интересно...

Точно обратното. Претеристите и реконструкционистите си смучат от пръстите да изкарат нещо което предварително са си намислили, понеже им е необходимо за техните теории.

Това което аз съм цитирал са изводите, а в самата статия са разгледани подробно аргументите.

Откровението няма нищо общо с падането на Йерусалим, понеже е писано много след събитията от 70-а година.

Ето още един цитат:

"Апостол Йоан , известен още като Йоан от Патмос, е заточен на остров Патмос от римския император Домициан по време на неговото управление (81-96 г.). Повечето исторически и библейски източници посочват, че това се е случило около 94-95 г. от н.е., по-точно през 14-ата година от управлението на Домициан 1815.

Ключови подробности:

Причина за изгнанието:

Йоан е изгонен поради отказа си да прекрати проповядването на християнството и противопоставянето си на почитането на императора, което Домициан агресивно налага. Домициан изисквал божествени почести, а християните, които отхвърляли това, били преследвани. Известността на Йоан в ранната църква го превръща в мишена.

Контекст на преследването:

Домициан засилва преследването на християните, като ги разглежда като заплаха за римския религиозен и политически ред. Дейността на Йоан в Ефес - голям център за поклонение на императорския култ - вероятно е провокирала властите. Около 86 г. там е построен храм, посветен на Домициан, а изобличаването на езическите практики от Йоан изостря напрежението.

Оцеляване и изгнание:

Ранните предания, като тези, записани от Тертулиан, твърдят, че Йоан оцелява при опит за екзекуция във врящо масло, преди да бъде заточен в Патмос. Съобщава се, че това чудо е станало в Рим, след което Домициан нарежда изгонването му.

Живот на Патмос:

Патмос е отдалечен, скалист остров, използван за заточение на политически и религиозни дисиденти. Въпреки суровите условия Йоан получава видения, които се превръщат в книгата Откровение. Той ги записва и ги изпраща на седем църкви в Мала Азия, вероятно с помощта на последователи, които му осигуряват провизии 514.

Освобождение и по-късен живот:

След убийството на Домициан през 96 г. от н.е. Йоан е освободен при император Нерва. Той се завръща в Ефес, където продължава да ръководи християнски общности до смъртта си около 100 г.

Спорове за времето:

Малка част от учените застъпват тезата за по-ранно изгнание по времето на Нерон (54-68 г. сл. Хр.), като се позовават на вътрешни доказателства в Откровението (напр. споменавания на римски императори и съществуването на Храма преди 70 г. сл.) Въпреки това мнението на мнозинството, подкрепено от раннохристиянски писатели като Ириней и Евсевий, поддържа датировката на Домициан.

В обобщение, император Домициан изпраща Йоан на заточение в Патмос около 94-95 г. от н.е. като част от по-широка антихристиянска политика, което води до появата на един от най-влиятелните текстове в християнската есхатология."

Няма исторически свидетелства Нерон да е заточвал християни, той направо ги е убивал. Докато Домициан е бил по-мек в мерките си и затова няма никакъв шанс Откровението да е писано по времето на Нерон.