• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Духът, душата и тялото

Започната от constant, Февруари 27, 2010, 11:54:24 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Watchman

Цитат на: YN - Юли 22, 2014, 15:56:01 PM
ЦитатЦялата тази ерес, че душите си живеят отделно от тялото има за цел да отвори християнството към окултизма, както и става.

Но душите могат да се отделят от тялото, че даже и да се връщат, което значи че имат съществуване отделно от тялото.

1Ki 17:21  Тогава той се простря три пъти върху детето, и извика към Господа, казвайки: Господи Боже мой, моля Ти се, нека се върне душата на това дете в него.
1Ki 17:22  И Господ послуша Илиевия глас, та се върна душата на детето в него и то оживя.

Интересно, че в този случай не се и споменава духът на детето. То също така не беше още положено в пръстта. 

Думата преведена в този пасаж като "душа" е еврейската дума "nefesh" което наистина се асоциира с душата, но ето какво е основното значение на думата:

Цитатֶנֶפשׁ
nep̱eš: A feminine noun meaning breath, the inner being with its thoughts and emotions. It is used 753 times in the Old Testament and has a broad range of meanings. Most of its uses fall into these categories: breath, literally or figuratively (Jer_15:9); the inner being with its thoughts and emotions (Jdg_10:16; Pro_14:10; Eze_25:6); and by extension, the whole person (Gen_12:5; Lev_4:2; Eze_18:4). Moreover, the term can cover the animating force of a person or his or her dead body (Lev_21:11; Num_6:6; Jer_2:34). It is even applied to animals in a number of the above senses: the breath (Job_41:21 [13]); the inner being (Jer_2:24); the whole creature (Gen_1:20); and the animating force (Lev_17:11). When this word is applied to a person, it doesn't refer to a specific part of a human being. The Scriptures view a person as a composite whole, fully relating to God and not divided in any way (Deu_6:5; cf. 1Th_5:23).

nephesh
neh'-fesh
From H5314; properly a breathing creature, that is, animal or (abstractly) vitality; used very widely in a literal, accommodated or figurative sense (bodily or mental): - any, appetite, beast, body, breath, creature, X dead (-ly), desire, X [dis-] contented, X fish, ghost, + greedy, he, heart (-y), (hath, X jeopardy of) life (X in jeopardy), lust, man, me, mind, mortality, one, own, person, pleasure, (her-, him-, my-, thy-) self, them (your) -selves, + slay, soul, + tablet, they, thing, (X she) will, X would have it.

Корена на думата означава "да дишам". С други думи пророка се моли диханието на детето да се върне в него, а заедно с диханието се връща и съзнанието, т.е живота.

ЦитатАз обаче се чудя защо изобщо е нужен физически ад в сърцето на земята, ако душите само някак си сънуват един общ сън за ада, а не са реално там? А и това не се връзва с:

Psa 16:10  Защото няма да оставиш душата ми в преизподнята; Нито ще допуснеш угодника Си да види изтление.

Тук се говори за душата на Исус, която е била в преизподнята, докато тялото Му още си лежало в гроба. Това съответства и на историята с Илия и детето - душата на детето се е върнала от ада (иначе къде да е била?).

А ти откъде знаеш сънуването какво представлява? И не е ли сънуването именно пътуване на човешкото съзнание в разни други места където то има определени преживявания? Т.е за да сънува човек е необходимо да има определени места в които съзнанието може да отиде, а не е просто чиста фантазия.

ЦитатСъщо бих искала да обсъдим стиха, който мнозина използват за да подркрепят теорията, че Исус при възнесението си някак е пренесъл рая "на небето".

Eph 4:8  Затова казва: - "Като възлезе на високо, плени плен И даде дарове на човеците"

Което всъщност е цитат от Псалми 68:18. На английски фразата е "took captivity captive" и това се тълкува като означаващо, че Исус е взел душите на праведниците от Аврамовото лоно и ги е занесъл на небето при себе си. Според мен е много трудно да се стигне до този извод без да има човек предварителна нагласа а и не мисля, че "плени плен" означава ясно и еднозначно каквото твърдят повечето хора. Но въпросът всъщност е: какво означава тогава? Кой е този плен?

Аз съм чувал това учение, че Исус бил занесъл "авраамовото лоно на небето" - каквото и да значи това. Този пасаж няма нищо общо с подобно изключително диво твърдение, което наистина някой предварително го е намислил и после е тръгнал да му търси някакво "потвърждение" от Писанието. Преместването на целия фокус от Божиите цели на Земята към "спасение в Небето" е може би един от най-успешните стратегически ходове на врага срещу Божия народ и Божието дело на Земята. И не случайно подобно учение е трябвало да бъде измислено и "доказано" с подобни трансфери на душите от хадеса в Небесата.

В същото време какво означава "плени плен" не е трудно да се разбере ако се види пасажа в неговия контекст:

Еф. 4:7  А на всеки от нас се даде благодат според мярката на това, което Христос ни е дал
Еф. 4:8  Затова казва: - "Като възлезе на високо, плени плен И даде дарове на човеците"
Еф. 4:9  (А това "възлезе" що друго значи, освен че бе и [по-напред] слязъл в местата по-долни от земята.
Еф. 4:10  Тоя, Който е слязъл е същият, Който и възлезе по-горе от всичките небеса, за да изпълни всичко).
Еф. 4:11 И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,
Еф. 4:12  за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;
Еф. 4:13  докле всички достигнем в единството на вярата и на познаването на Божия Син в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;

Тук добро пояснение е значението на думата "плен" чийто корен е думата за военопленник. Военопленник е някой, който е служил на врага, но сега е пленен и е на наше разположение. Когато веднъж бях в Швеция, домакина ми показа един мост и ми каза - ето този мост е построен от руски военнопленници. Така военнопленника е някой, който преди е рушал, но след това е пленен и поставен в позиция да изгражда. В този смисъл и в контекста на целия пасаж става изключително ясно за какво се говори, а именно, че Исус е пленил пленници - хора които преди са били врагове на Благовестието, но сега бидейки пленени са станали "дарове за човеците" - някои от които "апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители" - "за делото на служението, за назиданието(изграждането) на Христовото тяло".

Някогашните врагове сега са пленени и изграждат Христовото тяло и Божието дело на Земята. Неизбежно на ум идва примера за апостол Павел и как той беше пленен от Христос и стана един от най-верните градители на Христовото тяло. Не случайно именно той пише тези редове.

Както се вижда текста сам обяснява себе си и не мога да си представя как някой може да му приписва такива диви значения, като трансфер на души от хадеса (шеола) в "небето".
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Liya

Прочетох дискусията, но пак не всичко ми стана ясно.

ЦитатТова, което е важно да разберем е че мъртвите идват точно от там, където са погребани телата им.Било от пръстта или от морето.

Какво става с душите на удавените - и те ли сънуват и са в Авраамовото лоно или в другата част на ада според това дали са праведни или неправедни?
И какво се случва с душите на кремираните, чийто прах е разпилян във въздуха?

Tihomir

Днес успяват от косъм да възстановят ДНК или поне това, което разбират от ДНК-то. Колко повече сам Бог може да възстанови тяло от малка частица.

Душите отиват в шеол (където има разделение от бездна на 2 части — мястото на мъките и мястото на утехата). Тялото започва да се разлага. Духът се връща при Бога.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

HalleluYah

1 Царе 28:7-15:

[7] Тогава Саул каза на слугите си: Потърсете ми жена медиум, която вика мъртви, за да отида при нея и да се допитам до нея. И слугите му казаха: Ето, има една жена в Ендор, която е медиум и вика мъртви.

[8] Тогава Саул се предреши, като облече други дрехи, и отиде, той и двама мъже с него; и дойдоха при жената през нощта. И той каза: Моля те, врачувай ми чрез викане на мъртви и ми изведи когото ти кажа.

[9] А жената му каза: Ето, ти знаеш какво направи Саул, как изтреби от земята викачите на мъртви и врачките. Защо слагаш примка за живота ми, за да ме убиеш?

[10] И Саул є се закле в ГОСПОДА и каза: Жив е ГОСПОД – никакво наказание няма да те сполети за това!

[11] Тогава жената каза: Кого да ти изведа? А той каза: Изведи ми Самуил.

[12] И когато жената видя Самуил, извика със силен глас. И жената говори на Саул и каза: Защо ме измами? Ти си Саул!

[13] И царят є каза: Не се страхувай. Какво виждаш? И жената каза на Саул: Виждам едно свръхестествено същество да излиза от земята.

[14] И той є каза: Как изглежда? А тя каза: Един старец излиза и е обвит в мантия. И Саул разбра, че това беше Самуил, и се наведе с лице до земята, и се поклони.

[15] И Самуил каза на Саул: Защо ме обезпокои, като ме изведе? А Саул отговори: Много съм притеснен, защото филистимците се бият против мен, а Бог се е оттеглил от мен и не ми отговаря вече нито чрез пророците, нито чрез сънища. Затова повиках теб, за да ми кажеш какво да правя.

От написаното става ясно, че жената е успяла да извика мъртвия Самуил и чрез нея(?), той да разговаря със Саул.
Не е ли това доказателство, че душата съществува отделно от тялото ?

John 12:25 He that loveth his life shall lose it;
and he that hateth his life in this world shall keep it unto life eternal.

Luke 9:24 For whoever wants to save their life will lose it,
but whoever loses their life for me will save it.

Watchman

Цитат на: HalleluYah - Февруари 18, 2025, 22:21:55 PMОт написаното става ясно, че жената е успяла да извика мъртвия Самуил и чрез нея(?), той да разговаря със Саул.

От текста не става ясно, че се е явил пророк Самуил. Тя казва "Виждам едно свръхестествено същество да излиза от земята". Човека не е свръхестествено същество и душата му не е свръхестествена, но е естествена. Тук Саул, решава че въпросното "свръхестествено същество" е Самуил и от там насетне мисли, че говори с него. Аз не мисля, че Библията учи, че е възможно човек да говори с мъртвите. Запитвачите на мъртви са всъщност запитвачи на зли духове, които се преправят на някой починал човек. И понеже имат знание за човека, може да говорят от негово име ползвайки това знание за спечелване на доверие, че говори мъртвия, а не злия дух.

Вместо това има доста по ясни пасажи като този например:

2Кор. 12:2  Познавам един човек в Христа, който, преди четиридесет години, (в тялото ли, не зная, вън от тялото ли, не зная, Бог знае), бе занесен до третото небе. 
2Кор. 12:3  И такъв човек, познавам, (в тялото ли, без тялото ли, не зная; Бог знае), 
2Кор. 12:4  който бе занесен в рая, и чу неизразими думи, които на човека не е позволено да изговори. 

Тук апостол Павел говори че някой може да ходи някъде и без тялото си. Което предполага че душата и духа на човека могат да съществуват отделно от самото тяло. Друг е въпроса каква е формата на това съществуване след смъртта. Най-ясното сравнение е съня. Тялото е мъртво, а душата спи и чака възкресението. По време на този сън душата може да обитава или в "рая" или в "ада" в зависимост от това какво сънува.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: HalleluYah - Февруари 18, 2025, 22:21:55 PMОт написаното става ясно, че жената е успяла да извика мъртвия Самуил и чрез нея(?), той да разговаря със Саул.

Защо ти трябва доказателство за нещо описано достатъчно добре?

Йов 34
14 Ако прилепи Той сърцето Си само към Себе Си, И оттегли към Себе Си Духа Си и душата Си, 
15 То ще издъхне заедно всяка плът, И човекът ще се върне пак в пръстта. 

Евреи 4:12
Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето.

Битие 6:3 
И тогава рече Господ; Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години. 

Лука 16 глава
22 Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.

Матей 22:32
"Аз съм Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Яковов?" Той не е Бог на мъртвите, а на живите.

Матей 17 глава
3 И, ето, явиха им се Моисей и Илия, които се разговаряха с Него.

Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]