• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Защо има молитви без отговор и тогава мислим, че Господ мълчи?

Започната от Намерена, Март 01, 2025, 19:40:03 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Намерена

Цитат на: Nikolay - Април 02, 2025, 16:56:37 PMПреди години обяснявах подробно - но работи по-зле от това да се кажат няколко думи, поради което вече се старая да пиша сбито.

Разбирам те напълно, много е обезсърчаващо, когато думите ти не са схванати правилно или се изопачават.

Пробвал ли си, да го погледнеш това от друг ъгъл? В общуването, се нуждаем от комуникация, независимо, че не всякога ни разбират. Ако на такава база решиш, че ще съкратиш обясненията си, това по-скоро ще влоши ситуацията и разбирането съвсем ще се затрудни. И не за да те разубеждавам го казвам. За да не е голословно, ето вземи за пример, как Бог, въпреки отказа на израелтяните да Го слушат, да Го разбират, не се отказа да праща слугите си и да им говори с много думи.

Тук, сред нас, Watchman и Анко, до голяма степен се стремят да дава подробни обяснения, независимо, дали ще се получи препирня или смислен диалог. Но, щом това работи за теб, добре. Единствено, бих се радвала и се надявам, че може да размислиш по някое време в тази посока и малко повече да понаписваш, понякога. Понеже, виж как се създаде впечатлението у мен, че ти си чел-недочел, мислил-недомислил, а то изобщо не е така.

Цитат на: Nikolay - Април 02, 2025, 16:56:37 PMСпокойно мога да попитам и обратното на въпроса - кога Бог ти е отговорил с думи на някоя молитва? Ти пророк който говори с Бог ли си?

В темата обобщих, по какви критерии Бог обръща внимание на молитвите ни и им отговаря. Затова, дай малко разяснение, какво точно питаш. Не съм сигурна, че правилно разбирам поставения въпрос.

Не помня да съм писала, че Бог ми е отговарял директно и в този смисъл, не, не съм пророк. Обаче, когато съм получавала отговори на молитвите си, са се случвали такива необичайни събития, че няма как да сбъркаш Божия отговор и действие - по чудодеен начин са премахвани препядствия, опазвана съм била в смъртна ситуация.

Ето пример. След като се молих с пост за роднинско дете, което щеше да умре, накрая лекарите бяха изумени, че то изведнъж се оказва незнайно как, прескочило опасността. Домът ми бе атакуван незабавно, в същия ден. Врагът реши да отмъсти като комшиите ни наводниха, докато бабата се къпела. Водата течеше от окачените таваните и се лееше по стените. Ако щеш вярвай, когато всичко изсъхна, нищо не беше повредено и ремонти не сме правили, Бог ми е свидетел за това, че не си измислям. Таваните стоят непокътнати, стените - също. И това, ако не е чудодейно, що е.

Отговори имаме и в сърцата си, когато през съвестта ни, със сигурност сме убедени, знаем в духа си, че дадено нещо е така и е подкрепено от мира царуващ в сърцето. Защото Духът свидетелства заедно с нашия дух, както е писано:

Римляни 8:16 Така самият Дух свидетелства заедно с нашия дух, че сме Божии чеда.

Цитат на: Nikolay - Април 02, 2025, 16:56:37 PMИстината излиза в дискусията.

А, добър ден! Сам го рече :). Само малко повече думи са нужни понякога.

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18

Nikolay

Опитвам, но ми е сложно понякога, просто много неща като информация чета и не винаги ми е ясно какво знае/незнае отсрещната страна.
Много често когато отговарям, започвам да пиша нещо, препрочитам, трия и пак така, та в края може да остане нещо съвсем кратко/различно като отговор, въпреки, че в началото съм започнал с повечко текст.

В един от отговорите си наскоро тук във форума, съм го писал в рамките на няколко дена, като го преправях многократно, знам, че отсрещната страна може да не обърне внимание на детайлите, но те трябва да са там.

___
Точно така, Бог изключително рядко може да говори на някой, просто познаваме по делата му, че имаме отговор на молитвите ни.

___
Библията е много сериозно компресиран текст, не случайно има много тълкувания на всичките и текстове, което е показателно, че многото думи, често са излишни, а трябва мъдрост и разбиране когато се говори/слуша и дори по време на молитва.

Добре формулирания текст е сбит и съдържа всичко необходимо, за да бъде разбран от разумните.
Не случайно имаме този текст:

Псалми 53:2
Бог надникна от небето над човешките чада, За да види, има ли някой разумен, Който да търси Бога.

___
В случая това с което започнах - има такава тенденция от години, хората да бъдат приучавани да задават грешни въпроси - което ги води единствено към това да търсят без да намират и да се въртят в омагьосан кръг. На правилно зададения въпрос се отговаря точно кратко и ясно, а понякога питащия намира отговора докато се опитва да си формулира въпроса.

Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]