• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Намерена

Цитат на: Nikolay - Юли 23, 2025, 02:12:58 AMОтиди в една Африка при неуки хора, било то и вярващи и виж комуникацията с тях дали може да е същата като с някой който има знание.

Нещо ги оплиташ нещата. Някои учат цял живот и не се научават, стават дори още по-тъпи, вярвам, че го знаеш. Все едно бабите и дядовците ни са завършвали само престижни университети и са ходили преди това всички на училище. Та те, знаеха повече от нас за истинския живот, Бога и творението Му, а повечето бяха неграмотни хора. Но, това удобно е забравено и сложено в нафталина от всеки любител на светските трактовки за Творението. Лошо е, да квалифицираш хората и да ги делиш по подобен принцип. Някои от апостолите, не можеха да пишат и четат, но пак достигнаха Божието Царство ... Ти сериозно ли, разсъждаваш така?

Цитат на: Nikolay - Юли 23, 2025, 02:12:58 AMБиблията учи на баланс:

Библията изобщо не учи на баланс, а на война, гонения и смърт. Понеже вярата ти, започва със смърт и цялото ти ходене, като истински Христов последовател, е свързано с войната, която се води и не е спирала. За това се иска да имаш огън и сол в себе си, също готовност доброволно да умреш за Царя Си, за да Му угодиш. Ако те избалансират, падаш убит, понеже си търсил на баницата мекото, а врагът набързо те е обезвредил. За баланс, ти говорят точно онези нАучни ,,светила" от висините в един глас със съвременните фарисеи, които яростно отричат и Бог, и творението Му. И в този смисъл, цитирания от теб пасаж в Еклисиаст, по-скоро ще ти даде мъдрост за подходяща обхода, защото:

9 Мъдростта крепи мъдрия повече От десетина началника, които са в града.

Цитат на: Nikolay - Юли 23, 2025, 02:12:58 AMВсяка крайност не е добра, това се и опитвам да кажа, в дадената ситуация, клоните към крайност, и това не е добре.

Библията ни учи точно и на крайности, иначе ставаш един хладък, хлъзгав и неизползваем за Божиите цели християнин (с което, не твърдя, че ти си такъв). Защото или служиш на Бога или на Мамона, тук нито баланси виждаме, нито някакви средни положения и обиколки от стан в стан. Не е зле да си спомняме понякога, как, Сам Бог се е описал на израелтяните:

Второзаконие 5:9  ...защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят.

И двамата знаем отлично, че хващането за думите, няма да ни доведе до онова, което се коментира в тази тема – плоската земя. Как мислиш, ако нямаме, какво смислено да кажем, кому е нужно да си говорим глупости и да се заяждаме?

Относно въпроса, който ти зададох: Има много тясна връзка между познаването на Божията воля, помазанието и творението, как мислиш, каква е?

Връзката е взаимното управление на Бог и човека във вечността. Божията воля, е желанието на Божието сърце и мислите Му за нас, които се изразяват в смесването на Бог с човека чрез Духа. И Той имаше план за това, още при Сътворението. Затова беше дадено Спасението, за да се смеси Бог с човека и да управлява с нас във вечността. Има не един и два стиха, които ни казват точно това – да търсим и искаме Божията воля (Ефесяни 5:17; Колосяни 1:9; Евреи 13:21; Римляни 12:1-2...).

Помазанието, влага Божията същност в нас, за да стигнем центъра на Неговата воля – желанието на сърцето Му, изразено в смесването на Бог с човека и всичко, което Му принадлежи. Дадено е, за да познаваме Господното ръководство и мислите Му за нас. Свързано е с подчинение и готовност плътта ни да бъде унищожена, защото в много аспекти ние сме несъвместими с Бога. Познаването на Божията воля идва единствено от помазанието, което изразява движението на Святия Дух в нас. Затова Словото казва, че помазанието ни учи (1 Йоан 2:27).

Всичко това, което е твърде общо и кратко казано, ни довежда до творението, част от което е човека и изразява Бог, който е самият живот. Нищо не може да съществува, да се случва, да се променя, без Неговите воля, желания и намерения.

Еремия 27:5 Аз чрез голямата Си сила и чрез простряната Си мишца съм направил земята, както човека и животните, които са по лицето на земята; и давам я на когото благоволя.

Много е тъжно, когато имаме истината написана от Бог в Писанието и запечатана в цялото Му Творение, а на нас ни се изплъзва и не я достигаме. Защото я вярваме със съмнения и не можем да я приемем безусловно. И всичко това идва не от кого да е, а от обекта на Божието най-дълбоко желание – човека.

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18

Nikolay

Цитат на: Намерена - Юли 23, 2025, 23:26:35 PMНещо ги оплиташ нещата. Някои учат цял живот и не се научават, стават дори още по-тъпи, вярвам, че го знаеш. Все едно бабите и дядовците ни са завършвали само престижни университети и са ходили преди това всички на училище. Та те, знаеха повече от нас за истинския живот, Бога и творението Му, а повечето бяха неграмотни хора. Но, това удобно е забравено и сложено в нафталина от всеки любител на светските трактовки за Творението. Лошо е, да квалифицираш хората и да ги делиш по подобен принцип. Някои от апостолите, не можеха да пишат и четат, но пак достигнаха Божието Царство ... Ти сериозно ли, разсъждаваш така?

Щом примерите от Словото не могат да отворят очите, тогава не е на добре.
Пример с Моисей дадох, не с професор, ама не добър явно.
Пример също и с Павел мога да дам - искаш ли да сравниш колко от Новия завет е написан от него и колко от другите апостоли? Че е и най-често даван за пример? Май е понаучил това онова? M? И къде го научи, не при тия които разпнаха Исус ли?
За Кент Ховинд чувала ли си? Завършил физика и трябваше да го вкарат в затвора със скалъпени обвинения, защото ходеше по университетите им за да спори с атеисти и не можеха да го оборят - просто защото знаеше...

Да, аз знам, че многото знание може да извиси човек в собствените му очи и да погине поради това.

Цитат на: Намерена - Юли 23, 2025, 23:26:35 PMБиблията изобщо не учи на баланс, а на война, гонения и смърт. Понеже вярата ти, започва със смърт и цялото ти ходене, като истински Христов последовател, е свързано с войната, която се води и не е спирала. За това се иска да имаш огън и сол в себе си, също готовност доброволно да умреш за Царя Си, за да Му угодиш. Ако те избалансират, падаш убит, понеже си търсил на баницата мекото, а врагът набързо те е обезвредил. За баланс, ти говорят точно онези нАучни ,,светила" от висините в един глас със съвременните фарисеи, които яростно отричат и Бог, и творението Му. И в този смисъл, цитирания от теб пасаж в Еклисиаст, по-скоро ще ти даде мъдрост за подходяща обхода, защото:
Цитат на: Намерена - Юли 23, 2025, 23:26:35 PMБиблията ни учи точно и на крайности, иначе ставаш един хладък, хлъзгав и неизползваем за Божиите цели християнин (с което, не твърдя, че ти си такъв). Защото или служиш на Бога или на Мамона, тук нито баланси виждаме, нито някакви средни положения и обиколки от стан в стан. Не е зле да си спомняме понякога, как, Сам Бог се е описал на израелтяните:

Пътя е тесен и всяко залитане на ляво или на дясно ще те отклони - дали пък не трябва баланс? А примера с доброто и злото явно за теб не е библейски... а е... невероятно показателен, но има и други, примерно тук за вегетарианство ли се говори? Не естествено, защото Бог разреши яденето на месо:

Римляни 14:2
Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук.

А тук не говори ли пак Павел за баланса който е постигнал?

Филипяни 4:12
Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност.

А нашата война е в духовния свят, и за там трябва да сме светилник който е на видело, а не скрит някъде в някое село под шиника. Всички ние сме всред света поради причина, и тая причина е да научим какво означава Божията милост и прошка, защото на който е простено много, той много обича:

Лука 7 глава
47 Затова ти казвам: Прощават й се многото грехове; (защото тя обикна много); а комуто малко се прощава той малко обича.

Ако търчите да се предпазите от всичко, нищо няма и да научите, а за това и сме на тоя свят или мислите, че Бог не можеше да оправи всичко още по времето на Адам? Но Той промисли, да направи от Адамовата грешка нещо много по-велико.

Колко от Библейските светии ходеха с меч в ръка готови за война? Техния меч винаги е била Истината и Правдивостта която струяха от тях, и винаги бяха готови да последват Бога в това което той заповядваше.

Има много от света в теб което трябва да очистиш, защото все още гледаш с плътски очи и плътски преценки, научени от света срещу който риташ. Не друго, но примерите които даваш, са все светски.

Цитат на: Намерена - Юли 23, 2025, 23:26:35 PMИ двамата знаем отлично, че хващането за думите, няма да ни доведе до онова, което се коментира в тази тема – плоската земя. Как мислиш, ако нямаме, какво смислено да кажем, кому е нужно да си говорим глупости и да се заяждаме?

Ама тя тая тема е зациклила точно поради същото, отрича се все и всьо.

Цитат на: Намерена - Юли 23, 2025, 23:26:35 PMОтносно въпроса, който ти зададох: Има много тясна връзка между познаването на Божията воля, помазанието и творението, как мислиш, каква е?

Връзката е взаимното управление на Бог и човека във вечността. Божията воля, е желанието на Божието сърце и мислите Му за нас, които се изразяват в смесването на Бог с човека чрез Духа.

Помазанието, влага Божията същност в нас, за да стигнем центъра на Неговата воля – желанието на сърцето Му, изразено в смесването на Бог с човека и всичко, което Му принадлежи. Дадено е, за да познаваме Господното ръководство и мислите Му за нас. Свързано е с подчинение и готовност плътта ни да бъде унищожена, защото в много аспекти ние сме несъвместими с Бога. Познаването на Божията воля идва единствено от помазанието, което изразява движението на Святия Дух в нас. Затова Словото казва, че помазанието ни учи (1 Йоан 2:27).

Къде е писано за взаимното управление на Бог и Човек във вечността?
Какво означава смесване на Бог с Човек и как точно става тая работа?
И къде пише, че плътта ще бъде унищожена?

@Watchman ти какво мислиш по тия въпроси?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Намерена

Много ти е объркано всичко в главата, та чак се палиш и продължаваш с глупостите. Това, е колкото безсмислено, толкова и несъвместимо с позицията на слуга. Ако смяташ себе си за слуга на Живия Господ, то като такъв много добре ще обмислиш, преди да кажеш нещо, както и тона, с който се обръщаш. Понеже за Моисей говориш, да си припомним, какъв беше:

Числа 12:3 А Моисей беше човек много кротък, повече от всичките човеци, които бяха на земята.

Цитат на: Nikolay - Юли 30, 2025, 17:23:15 PMИма много от света в теб което трябва да очистиш, защото все още гледаш с плътски очи и плътски преценки, научени от света срещу който риташ. Не друго, но примерите които даваш, са все светски.

Вместо да ми размахваш пръст, да даваш квалификации и да продължаваш да блестиш с глупости, поспри малко и помисли. Не познаваш Бога на който, ние християните, се покланяме и служим, щом задаваш въпросите по-долу:

Цитат на: Nikolay - Юли 30, 2025, 17:23:15 PMКъде е писано за взаимното управление на Бог и Човек във вечността?
Какво означава смесване на Бог с Човек и как точно става тая работа?
И къде пише, че плътта ще бъде унищожена?

Ако не си наясно с отговорите им, е добре да наваксаш пропуснатото, вместо откровено да се заяждаш.

Има няколко пасажа в Писанието, които дават яснота по въпроса за смесването на Бог с човека – в Йоан, Галатяни, Ефесяни.

Ефесяни 1:4-10

4 както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов;
5 като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля,
6 за похвала на славната Си благодат, с която ни е обдарил във Възлюбения Си,
7 в Когото имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат,
8 която е направил да доставя нам изобилно всяка мъдрост и разумение,
9 като ни е открил тайната на волята Си според благото намерение, което е положил в Себе Си,
10 за да се приложи когато се изпълнят времената, сиреч, да се събере в Христа всичко - това, което е небесно и земно, -

11 в Него казвам, в Когото станахме и наследство, като бяхме предопределени на това според намерението на Бога, Който действува във всичко по решението на Своята воля

Какво значи, да се събере в Христос небесното със земното?

Галатяни 4:3-7

3 Така и ние, когато бяхме малолетни, бяхме поробени под първоначалните учения на света;
4 а когато се изпълни времето, Бог изпрати Сина Си, Който се роди от жена, роди се и под закона,
5 за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението.

6 И понеже сте синове, Бог изпрати в сърцата ни Духа на Сина Си, Който вика: Авва, Отче!
7 Затова не си вече роб, но син; и ако си син, то си Божий наследник чрез Христа.

Исус стана първия богочовек – Бог смесен с човека. Понеже чрез Исус, като Животворящ Дух, ние се смесваме с Бога в нашия дух.

Целта на Бог е идването, установяването и царуването на Царството Му на земята. Бог гледа на всеки един християнин, като на една уникална и неповторима част, съставна на Христос в тялото Му. Затова, сме призовани към все по-увеличаващото се Божие присъствие в нас. Спасението бе дадено, за да се смеси Бог с човека и да управлява с нас във вечността. С други думи, централната цел на Бог в Неговото спасение, е да отпечата Себе Си в хората, това е смесването. И става чрез помазанието, чиято функция е отпечатването на Бог чрез Духа в духа на всекиго от нас. А всичко започна, когато Словото стана плът (Йоан 1:1). Как? Чрез Исус, Бог получи един вид образеца или стандарта на това смесване.

Затова в Йоан, Господ направо каза, че като синове на Бога, ставаме и богове, ако седим обаче в Христа.

Йоан 10:33-35

33 Юдеите Му отговориха: Не за добро дело искаме да Те убием с камъни, а за богохулство, и защото Ти, бидейки човек, правиш Себе Си Бог.
34 Исус им отговори: Не е ли писано във вашия закон: "Аз рекох, богове сте вие"?
35 Ако са наречени богове ония, към които дойде Божието слово, (и написаното не може да се наруши),
36 то на Този, Когото Бог освети и прати на света, казвате ли, богохулствуваш, защото рекох, Аз съм Божий Син?

Исус цитира книгата Псалми:

Псалми 82:6 Аз рекох: Богове сте вие; Всички сте синове на Всевишния.

Всичко това, е за съвсем отделна тема. Ако не си в състояние да водиш смислена дискусия, по-добре да спрем. На нападки и заяждане, не виждам смисъл да отговарям повече. 

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.

Nikolay

Цитат на: Намерена - Юли 30, 2025, 21:03:03 PMПонеже за Моисей говориш, да си припомним, какъв беше:

Числа 12:3 А Моисей беше човек много кротък, повече от всичките човеци, които бяха на земята.

Ама аз споря ли някъде, че е бил кротък човек?

Писах, че Моисей беше отгледан като фараонов син и получи образованието си във фараоновия дом, със всичкото знание, религиозност и магии които са се преподавали на хора от ранга му. Това ясно ли е?
След което Бог го заведе в пустинята за да пасе овце, с което го смири и очисти, ама знанието в главата му за управление на хора си беше там и когато той поведе божия народ към обещаната земя, това му знание му помагаше как да реагира в отделни ситуации.

Писах не малко по темата, че и с цитати, че не може да се отхвърля всичкото знание, защото просто нещата не работят по този начин.
Вкарайте малко конкретика и ще се разберем, докато използвате думата "всичко" ще си спорим :)

Цитат на: Намерена - Юли 30, 2025, 21:03:03 PMИсус стана първия богочовек – Бог смесен с човека. Понеже чрез Исус, като Животворящ Дух, ние се смесваме с Бога в нашия дух.

Това е много интересно твърдение. Ако може и да обясниш и какво разбираш като действие в думата "смесване", че не ми става ясно.

Намерена

Цитат на: Nikolay - Юли 31, 2025, 16:22:03 PMТова е много интересно твърдение. Ако може и да обясниш и какво разбираш като действие в думата "смесване", че не ми става ясно.

За да достигнеш Божиите дълбочини и да разбереш волята, намеренията, целите Му, трябва да станеш едно с Бог. Как, Исус казваше: Аз и Отец, едно сме? Така и ти, ставаш едно с Бог в Христос, когато се спасиш, след това се подложиш на усъвършенстване и цялостно трансформиране, което Бог извършва чрез Духа Си в твоя дух.

В Евангелието от Йоан, Филип, поиска от Исус, да им покаже Отец. Ето, какво му отговори Той:

Йоан 14:8-12

8 Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.
9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?
10 Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела.
11 Вярвайте Ме, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мене; или пък вярвайте Ме поради самите дела.
12 Истина, истина ви казвам, който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши; защото Аз отивам при Отца.

Вече ти написах, че смесването на Бог с човека, се състои в отпечатването/нанасянето/изобразяването, на Неговата същност в нас чрез Духа в твоя дух. Всичко това е един, така да го наречем мистериозен и неуловим системен процес в нас. Защото е субективен, понеже е извън нашия контрол и способности, но изисква нашите вяра, отдаденост и подчинение. Като християнин, след новорождението, ти, легално ставаш храм на Бога. В теб, трябва да има пълнотата на образа Му, изразен в присъствието на Отец, Сина и Святия Дух в твоя дух. Това започва с разпъването на плътското ни естество от Святия Дух. Чрез освещаващата, изграждащата и усъвършенстващата Му работа в нас,  духът ни, се разширява и придобива Божията същност. А това, е по същество обрязването на сърцето ти, унищожението на плътта (което унищожение, е непрекъснат процес) и придобиване на Божествено естество. С други думи, това значи непрекъснато да се подновяваш, напредваш и развиваш под ръководството и работата на Духа в теб. Така, с времето започваме да принасяме плодове за Царството Му, да го представляваме и изразяваме на земята. Ставаш способен да живееш активно и в двата свята - духовен и физически. Иначе, как ще можеш да надделяваш над врага, без той да те мами, връзва, краде, обезоръжава и превръща в суха пръчка или дори унищожава?

Модел за смесване или отпечатване на Божията същност в духа на всеки от нас, е показан в Исус. Бог слезе на земята в човешки образ, като Исус и с Него даде образеца на богочовека. Той беше безгрешен и свят, но Словото казва, че в земното Си служение, Исус не счете за нужно да държи равенство с Бога, остави Своята божествена природа и се покори на Отец във всичко. Като взе образа на слуга, за да изпълнява волята на Отец, което стана и храната Му. Именно с този образец, Бог те равнява чрез работата на Духа, следствието от която е отпечатването или смесването на Бог с човека.

Това са пасажи, където виждаме отношението, с което Исус дойде, за да изпълни Божията воля. Такова трябва да бъде и нашето отношение, когато ставаме слуги и слугини на Господа:

Йоан 5:30 Аз не мога да върша нищо от Себе Си; съдя както чуя; и съдбата Ми е справедлива, защото не искам Моята воля, но волята на Онзи, Който Ме е пратил.
и
Йоан 6:38 защото слязох от небето не Моята воля да върша, а волята на Този, Който Ме е изпратил.

с препратка към Исая 11:3-4 (и това е само един от стиховете)

3 И той ще се наслаждава в страха от Господа; Тъй щото няма да съди според каквото гледа с очите си, Нито ще решава според каквото слуша с ушите си;
4 Но с правда ще съди сиромасите, И с правота ще решава за смирените на страната; Ще порази страната с жезъла на устата си, И с дишането на устните си ще умъртви нечестивия.

Тези пасажи ни разкриват, какво е по същество да имаш Божията природа в себе си - не отсъждаш нищо според онова, което чуваш и виждаш с естествените си сетива, със собственото си разбиране, но правиш всичко, според правдата на Бога, която идва с освещаващата и непрекъснато изграждаща ни работа на Святия Дух. И това ти носи дори наслада, удоволствие, става за теб храна и истински плодоносен, свят, съвършен живот. А най-напредналите, получават способност, чрез сътрудничество с Духа да поразяват стана на врага и да се превръщат в ужас за него, понеже са превърнати в смъртоносно ухание за него (врага).

Евреи 10:7 Тогава рекох: Ето, дойдох, (В свитъка на книгата е писано за Мене), Да изпълня Твоята воля, о Боже"

Още един пасаж, в който четем Исусовото заявление, за послушание на Божията воля, изразяващо цялото Му движение на земята. Целта на това, е да изпълни вечния план и воля на Бога – съвместното управление с човека, който не е вече обикновен земен, плътски; а оживотворен, направен способен и съвършен богочовек/Божий син, чрез Божието естество, отпечатано от Духа в него.

Към това сме призовани всички ние, да станем като Исус. За да го изпълним обаче, ни е необходима Божията природа, Неговата непрекъсната работа в нас, с която да ни уподобява на Себе Си.

Смесването не отнема личността ти, а я надгражда и прави Богоугодна, свята, съвършена. Това става възможно като те очиства, освещава, пречупва те, извисява те, добавя в теб превъзходна нова природа - Божията, равнява те и те прави способен да приемеш Божите мироглед, авторитет, начин на мислене и действия, изразени в един нов живот с/от/за Бога. Всичко това, е обезпечено от Него в Изкуплението, снабдено и дадено като модел от Господ. От нас се иска само безрезервна вяра, сътрудничество, готовност да загубим живота си и доверие в Божията способност, в Неговата работа, с които Сам Той те прави достоен за Царството Му.

За да се разбере и схване всичко това, е необходимо да изоставим цялата система от познания, които получаваме в света. И аз, и ти, сме научили доста неща чрез образованието, това се разбра. Можем да се позовем на него, но в Божиите очи, то няма никаква стойност и го е нарекъл глупост. Тези знания, са бариера пред духа на всекиго от нас и ни слагат примка, ослепяват ни, подчиняват ни на врага. Понеже ни учат на съпротива, бунт и независимост от Бог. Това е същността на образованието – антихристкият дух, чрез който ставаме бунтовници и блудници. А същността на християнския живот, е пълно покорство, зависимост, съкрушаване, послушание и отказ от собствената ни воля, тоест ставам роби на Христа.

Затова, един вид те провокирах в началото, като те подбудих да търсиш истината не в системата от познания придобити в света, а от източника на живота – Бог. Разбереш ли Кой е Той, как работи, какво желае повече от всичко друго, как е наредил всичко, ще стигнеш и до плоската земя. На мен това ми отне няколко години усилена работа, пречупване и изпитания.

Темата е много обширна и с разклонения. Засяга няколко паралелни теми – Божията воля, помазанието и творението, връзката между които е човека, с когото Бог има желание да управлява и да Си сътрудничи във вечността. Ако седнем да ги обсъждаме, значи, да отворим нова тема и да се включат всички, които имат какво да кажат по въпроса.

Nikolay

Т.е. накратко казано, да изобразим Христос в нас, което не става без Божията воля и помощ.
И да се научим да съдим но не ние, а чрез Словото т.е. Бог да съди чрез нас.
Или казано по друг начин, да израстнем във вярата.
Тия неща ги коментираме от години тук, но пък начина на изказване на всеки е различен, както се вижда.

Watchman

Аз се връщам към темата там откъдето беше когато писах последно...

Цитат на: Nikolay - Юли 17, 2025, 17:54:02 PMИ как тогава без мъдрост се живее в пълно благочестие?

Интересно ти в света ли търсиш мъдрост? Или в ученията на света, едно от които е учението за глобуса въртящ се с хиляди километри в час и препускащ през "вселената" с милиони километри в час, при това всички звезди си остават на едно и също място на небосклона?

В света няма истинска мъдрост, защото тя е запазена само за праведните:

Пр. 2:7  Той запазва истинска мъдрост за праведните, Щит е за ходещите в незлобие,

А мъдростта на света е лъжа, тъмнина и мрак:

1Кор. 3:18  Никой да не се лъже. Ако някой между вас мисли, че е мъдър според тоя век, нека стане глупав за да бъде мъдър.

Тук съвсем ясно се казва, че който черпи мъдрост от този свят се лъже, защото целия свят лежи в лъжа.

Неговата мъдрост е "земна, плътска и бесовска" Яков 3:15

Цитат на: Nikolay - Юли 22, 2025, 14:16:37 PMСветското образование се базира на науката

Ти изявяваш типичното светско мислене сред 90+ процента от християните, които не са обновили ума си според Писанията и според Божия Дух. Светското образование се базира на лъжи, манипулации и технология за затъпяване на умовете, помрачаване на съзнанието и оскверняване на душата.

Апостол Павел предупреждава християните срещу знанието/науката на света:

1Тим. 6:20  О, Тимотее, пази това, което ти е поверено, като се отклоняваш от скверните празнословия и противоречия на криво нареченото знание,

Английския превод е още по-директен:

1Tim 6:20  O Timothy, keep that which is committed to thy trust, avoiding profane and vain babblings, and oppositions of science falsely so called

ЦитатЗа Кент Ховинд чувала ли си? Завършил физика и трябваше да го вкарат в затвора със скалъпени обвинения, защото ходеше по университетите им за да спори с атеисти и не можеха да го оборят - просто защото знаеше...

Кент Ховинд го вкараха в затвора за данъчни хитрости. Бил правил множество тегления на суми по $9500 за да избегне засичане от данъчните, които изисквали всяка транзакция над $10 000 да им се докладва. Но понеже броя на този вид транзакции е бил твърде голям и пак са го засекли. После жена му го предаде, мисля, че и сина му. Много тъжна история.

Той така и не успя да преглътне гордостта си от своето "образование" и "знание" и избра да атакува истината за плоската земя, с цел да не се унижи пред академичните среди в които се мъчеше да изпъкне.

За разлика от него апостолите бяха "неграмотни и неуки" в светското знание:

Деян. 4:13  А те, като гледаха с дързост на Петра и Йоана и бяха вече забележили, че са неграмотни и неучени човеци, чудеха се; и познаха, че са били с Исуса.

Именно това, че са били с Исус, а не че са учени и образовани според този свят ги правеше дързостни в Божието дело.

Всички цитирани пасажи по-горе, за пореден път потвърждават, че целия свят лежи в тъмнина, в него няма истина, и цялата му мъдрост и знание са лъжа.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: Watchman - Август 05, 2025, 19:42:36 PMИнтересно ти в света ли търсиш мъдрост? Или в ученията на света, едно от които е учението за глобуса въртящ се с хиляди километри в час и препускащ през "вселената" с милиони километри в час, при това всички звезди си остават на едно и също място на небосклона?

В учението за глобуса има лъжи.
В учението за плоската земя, виждам единствено средство/механизъм за разделяне на християните.

Цитат на: Watchman - Август 05, 2025, 19:42:36 PM1Кор. 3:18  Никой да не се лъже. Ако някой между вас мисли, че е мъдър според тоя век, нека стане глупав за да бъде мъдър.

Тук съвсем ясно се казва, че който черпи мъдрост от този свят се лъже, защото целия свят лежи в лъжа.

Ами, не, нещо го вадиш от контекста:

1 Коринтяни 3 глава
16 Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас?
17 Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свет, който храм сте вие.
18 Никой да не се лъже. Ако някой между вас мисли, че е мъдър според тоя век, нека стане глупав за да бъде мъдър.
19 Защото мъдростта на тоя свят е глупост пред Бога, понеже е писано: "Улавя мъдрите в лукавството им";
20 и пак: "Господ знае, че разсъжденията на мъдрите са суетни".
21 Затова никой да се не хвали с човеците. Защото всичко е ваше:
22 било Павел, или Аполос, или Кифа, или светът, или животът, или смъртта, или сегашното, или бъдещето, всичко е ваше;
23 а вие сте Христови, а Христос Божий
.

Тук се говори за знанието за Христос. Говори се, че мъдроста на мъдрите може да е лукава т.е. да я ползват за собствена изгода, но Бог ще ги разобличи. Т.е. че е по-добре да бъдем глупави за света и да вярваме в Бог, отколкото да бъдем умни пред света и да търсим славата му.

Също така се говори, че всичко е Божие, а той го е дал на Христос и христовите, и забележи, всичко е наше т.е. е добре да се грижим за него, а не да бягаме от това което не ни харесва.

Има разлика между знание и вяра. Това е като да се опитваш да обясниш физиката, чрез математика - и в двете има сметки, ама малко така да се каже, нямат общо.

Цитат на: Watchman - Август 05, 2025, 19:42:36 PMНеговата мъдрост е "земна, плътска и бесовска" Яков 3:15

Яков 3 глава
13 Кой от вас е мъдър и разумен? Нека показва своите дела чрез добрия си живот, с кротостта на мъдростта.
14 Но ако в сърцето си имате горчива завист и крамолничество, не се хвалете и не лъжете против истината.
15 Това не е мъдрост, която слиза от горе, но е земна, животинска, бесовска;

Събирането на различни стихове, не винаги означава, че между тях трябва да има връзка.
Това което си цитирал, си е съвсем ясно описано какво е.
Но пък пише, че който се укрива, не разчита на показване добрия си живот. И уточнява, че дори и да има мъдрост някой, ако в душата му има завист и крамолничество, то тая мъдрост е бесовска, просто защото в такава мъдрост няма... любов, а без любов, нищо не сме.

Цитат на: Watchman - Август 05, 2025, 19:42:36 PMТи изявяваш типичното светско мислене сред 90+ процента от християните, които не са обновили ума си според Писанията и според Божия Дух. Светското образование се базира на лъжи, манипулации и технология за затъпяване на умовете, помрачаване на съзнанието и оскверняване на душата.

Апостол Павел предупреждава християните срещу знанието/науката на света:

1Ti 6:20  O Timothy, keep that which is committed to thy trust, avoiding profane and vain babblings, and oppositions of science falsely so called:
1Ti 6:21  Which some professing have erred concerning the faith. Grace be with thee. Amen.

Така е, Павел предупреждава да отклонямваме тия неща, но самия Павел знаеш много, и се учеше, за да може, ако се наложи, дори да влезе в такива спорове, за да изяви Христос.
Защото му беше ясно, че за да спаси някой, трябва първо да бъде чут. А това не става без знание как да си сготвим супа, защото на трапезата стават и разговорите, чрез които, може да бъде спасен още някой.
Исус също го каза:

Марк 2:17
А Исус, като чу това, каза им: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците (на покаяние).

Цитат на: Watchman - Август 05, 2025, 19:42:36 PMЗа разлика от него апостолите бяха "неграмотни и неуки" в светското знание:

Деян. 4:13  А те, като гледаха с дързост на Петра и Йоана и бяха вече забележили, че са неграмотни и неучени човеци, чудеха се; и познаха, че са били с Исуса.

Именно това, че са били с Исус, а не че са учени и образовани според този свят ги правеше дързостни в Божието дело.

Сравнението на чушки с домати, винаги ми е любимо, не друго ама лютеницата си мешана история.

5 И на другия ден се събраха в Ерусалим началниците им, старейшините и книжниците;
13 А те, като гледаха дързостта на Петра и Иоана и бяха вече забележили, че са неграмотни и неучени човеци, чудеха се; и познаха, че са били с Исуса.

Хайде моля да ми обясниш, колко научини титли, и от кой университет са имали тия старейшини и книжници?
Или текста говори за свещенници и управляващи които разбраха, че са пропуснали месията си? Което няма нищо общо със знанието за света което обсъждаме?

Pro 15:14  The heart of him that hath understanding seeketh knowledge: but the mouth of fools feedeth on foolishness.

Pro 18:15  The heart of the prudent getteth knowledge; and the ear of the wise seeketh knowledge.

Лошото е, че нещо не виждам да има уточнения къде да се търси това знание, а ти? Нито пък да има разделение на светско знание и, несветско??? (духовно или не е ясно какво точно).

Аз търся мъдрост там където Бог ме води и ми открива, и благодаря Богу, научил съм много неща само и единствено благодарение на Него.

Тук ме доведе навремето и научих много неща как да познавам Словото Му.
На други места ме заведе, за да науча как работят много неща по света.
С разни хора ме запозна и събра, дори против мен, за да науча и от тях неща с които да вървя напред в знание.

Мъдростта е като рибарска мрежа която улавя само рибите (знанието), а водата и листата (света) пропуска да вървят по течението. И всеки слага мрежата си там, където смята, че има ще има улов, но дали ще има, зависи от Бог.
Мога само да посъветвам, не ходете да залагате мрежите си в блатата, защото дори да има спокойствие и риба там, то рибата мирише, а в бурните води рибата е по-вкусна, но пък има опасност течението да завлече човек т.е. не е за всеки.
Всеки праведник да стои на мястото си, където Бог го е поставил и да държи това което му е поверено.

Lacho

Цитат на: Watchman - Август 05, 2025, 19:42:36 PMТи изявяваш типичното светско мислене сред 90+ процента от християните, които не са обновили ума си според Писанията и според Божия Дух. Светското образование се базира на лъжи, манипулации и технология за затъпяване на умовете, помрачаване на съзнанието и оскверняване на душата.

Проблема при вярващите и невярващите по този въпрос е един и същи. Ние смесваме полезното знание за това как Божието сътворение земята работи, и как злите човешки структури са го отвлякли и превърнали в идолопоклонство и така наречените науки.

Проклятието дойде поради това че Адам и Ева нарушиха божия закон, извършиха грях. Грях е нарушение на божия закон.
Когато придобиваме знание примерно да направим тухла, след това къща, и прозорец, това не е грях. Нито е тъмнина. Това са неща извън обхвата на понятието за грях. Когато такова знание се използва от човеците през поколенията и те го включват в лъжливите си религий като масонствто, не означава че всеки който използва математика да си направи хуваб прозорец с правилни пропорций, че този човек лежи и вярва в тъмнина. Такъв човек не е превърнал това знание в идолопоклонство. Това знание е същото като това да знаеш че кравата като пасе ще направи мляко. След това млякото може да стане кисело мляко и сирене, за да съхраниш прясното такова за по късно. Ето, това е форма на знание и наука, нито е грях или идолопоклонство.

Това че чрез поколенията човеците са смесили истинско знание и наука със тяхните универститетски и образователни системи не прави такива знания и науки грях сами по себе си.

Давам един пример. Когато Бог сътвори човека, и след това направи жената, и им каза че са мъж и жена, това бе добре. А след това, те хората като прелюбодействат Бог ли е в грях че те правят това? Разбира се не. Същото така истинското знание и наука сама по себе си не е грях, но това което човеците правят със и около нея.

В Писанието има много примери за знание, мъдрост и наука. И тя не може да бъде наречена тъмнина, защото Бог е даде. Ето давам примери:

Нека почнем от самото начало:

Битие 1:28
28 И благослови ги Бог, и рече им: Плодете се и множете се, и напълнете земята, и обладайте я; и владейте над рибите морски, и над птиците небесни, и над всяко животно което се движи по земята.

Господ ни казва, да владеем и използваме земята. Да си правим къщи и така. След това каза на Ной, как и със какво да направи ковчега. И точните размери. Това е знание и наука от Бога. Ето:

Битие 6 14:16
14 Направи си ковчег от гоферово дърво: обиталища да направиш в ковчега, и да го засмолиш извътре и извън със смола.
15 И така да го направиш: дължината на ковчега триста лакти, а ширината му петдесет лакти, и височината му тридесет лакти.
16 Окно да направиш на ковчега, и да го изкараш един лакът нагоре; и вратата на ковчега да туриш от страна: с долен, среден, и горен кат да го направиш.

След това даде мъдрост и знание на Соломон. Даде му знание за кедарите, как да направи храма, със какво и размерите му. Това е знание, мъдрост, и наука от Бога. Която се прилага директно в живота. Кедарите са материал за кораби примерно.Това е наука от Бога, не тъмнина. Ето:

3 Царе Глава 4
29 И даде Бог Соломону мъдрост и разум много голям, и пространство на духа, като пясъка който е край морето.
33 И говори за дървета, от кедра който е в Ливан дори до исопа който изниква из стената; говори още за скотовете и за птиците, и за гадовете, и за рибите.

1 Летописи Глава 22
11 Сега, сине мой, Господ да е с тебе; и да благоуспееш та да съгради дома на Господа Бога твоего както говори за тебе.
12 Само Господ да ти даде мъдрост и разум, и да те постави над Израиля, за да съхраняваш закона на Господа Бога твоего.

Тук виждаме как това е наука за земята, животните, и подобни неща. Тя е чиста, от Бога, не лежи в тъмнина. Това че човеците я включват във светската унивеститетска система не я прави тъмна.

Трябва да различаваме знание, мъдрост, и наука от това което е свестско и зло. Но примерно да каже човек че когато се порежеш и сложиш йодова тинктура и кажеш че това е тъмнина и грях защото идва от някакъв медицински университет, то това не е мъдрост. Човеците използват знанието за тия неща и правят зли структури като унивеситетите, и след това правят магьосничество като ваксините. Но знанието за йода само по себе си не е тъмнина и грях.

Както се казва трябва да се дели 'месото от кокалите.'

От известно време искам да видя някакво обяснение за този стих ако е плоска земята:

Йов 26
7 Простира севера върху пустота:
Окача земята на нищо.
'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

Цитат на: Lacho - Август 31, 2025, 09:35:17 AMОт известно време искам да видя някакво обяснение за този стих ако е плоска земята:

Йов 26
7 Простира севера върху пустота:
Окача земята на нищо.

Това видео отговаря на този въпрос.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: Watchman - Септември 14, 2025, 18:58:45 PMТова видео отговаря на този въпрос.

Не успях да видя къде точно отговаря, кажи поне на коя минута го обясняват да го прегледам пак.

Watchman

Nikolay

Цитат на: Watchman - Септември 17, 2025, 16:03:46 PMПочва от 6-а минута:

Да видях го, добре е, че поне си имате обяснения в които вярвате.

Watchman

Цитат на: Nikolay - Септември 17, 2025, 16:24:09 PMдобре е, че поне си имате обяснения в които вярвате.

Защо, "вие" нямате ли си обяснения? Най-вероятно не, защото е невъзможно да смесваш библейската космология с масонския глобус и да намериш смислено обяснение за подобна каша. Във видеото по-горе библейската космология е изяснена съвсем просто, аргументирано и основано на Писанията.