Author Topic: Представяне Намерена  (Read 11333 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Представяне Намерена
« Reply #15 on: August 14, 2023, 15:03:32 PM »
Quote
Не, разказах за категоричния му отказ да слуша. На християнски събрания не е ходил, предлагала съм - отказвал е. Може би има надежда за него да се покае и спаси, защото не е чул истинското благовестие на Царството. А може би няма, ако се окаже че е един от предузнатите да иде директно в ада, чрез закоравяването на сърцето му и отказа да чуе.

В случая не става въпрос да слуша някакво "проповядване" а да се заинтересува от надеждата с която ти живееш. За това апостол Петър пише:

1Пет. 3:15  Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда

Това, което аз разбирам от Писанието е че има две форми на разпространение на Благовестието. Едната е kerygma (прогласяване) и тя касае прогласяването което изпратени от Бога хора (апостоли, благовестители) прогласяват Благовестието на Царството като Божии глашатаи. Този вид форма Бог е предвидил да бъде съчетана със знамения, чудеса и проява на власт над силите на мрака. Много християни се опитват да имитират този вид прогласяване на Благовестието, като си измислят несъществуващи в Писанията функции като "мисионери". Такива ходят по плът да се напъват да говорят на хората и да ги убеждават за неща за които не им е дадено нито власт, нито сила, и по този начин причиняват голяма вреда на Божието дело. Прогласяването може да се прави само от изпратени от Бога хора, според както е писано:

Римл. 10:14  Как, прочее, ще призоват Този, в Когото не са повярвали? И как ще повярват в Този за Когото не са чули? А как ще чуят без проповедник? 
Римл. 10:15  И как ще проповядват, ако не бъдат пратени? Както е писано: - "Колко са прекрасни Нозете на тия, които благовествуват доброто!"


По евангелските църкви обаче общата презумпция е че "всички са пратени", което е най-абсурдното нещо, което някой някога може да измисли. Това е все едно някой да каже, че всички българи, които живеят в Германия или друга чужда държава имат статута на посланник на България. Посланника (пратеника) е облечен с власт и специални прерогативи, които не се дават на кого да е, а само на специално обучени, официално одобрени и изпратени хора. Същото важи и за благовестителската работа. Никой който не е пратен няма правото да прогласява Царството, защото само ще донесе позор и вреда, както и се случва. Днешното плачевно състояние на църквите е следствие именно на мисионерската дейност, чрез която църквите се напълниха с непокаяни или полуповярвали езичници, които дотолкова доминират събранията и лидерските позиции, че положението е неспасяемо. Трябва да се започне отначало.

Има обаче и втори начин, който е за всички светии. Той не е проактивен както е прогласяването, а по-скоро е реактивен - сиреч човек свидетелства чрез своите дела и добро поведение, което трябва да доведе околните да си задават въпроси, и най-накрая сами да дойдат и да попитат за нашата надежда.

Едва тогава ние можем да им споделим за нашата надежда, като трябва да направим това както казва апостола с кротост и страх. Защо страх? Защото трябва да се боим от Бога да не би да представим Благовестието по изкривен и подвеждащ начин. Този страх също отсъства сред днешното масово християнство. Всеки ходи и говори каквото му падне, каквото е чел тук, там или подочул от амвона. Човек обаче който знае страха от Бога, трябва да внимава да не би да представи Бога по изкривен начин, защото няма по-голям грях от това да извратим Божия образ пред околните. Когато ние представяме един изкривен образ на Бога, тогава де факто ние проповядваме друг бог.  Някакво лъжливо божество, което не отговаря на Бога за Когото свидетелстват апостолите и пророците. Ето защо всякакъв вид споделяне на нашата надежда в Бога, трябва да бъде направено с голямо внимание и страх, защото рискуваме да привлечем хората към един лъжлив бог, към един друг Исус и към едно фалшиво благовестие.

Във връзка с това апостол Павел предупреждава:

2Кор. 11:4  Защото, ако дойде някой и ви проповядва друг Исус, когото ние не сме проповядвали, или ако получите друг дух, когото не сте получили, или друго благовестие, което не сте приели, вие лесно го търпите.

Ето това става по църквите. Един буламач от всякакви Исусовци, всякакви благовестия, които апостолите не са проповядвали, и всичко това християните ЛЕСНО ГО ТЪРПЯТ.

Спасение от това нещо можем да имаме САМО когато се върнем към Библейските основи. А именно - Благовестието да се прогласява САМО от изпратени хора, а когато светиите свидетелстват (само когато бъдат запитани) да правят това със страх и трепет.

Quote
Доколкото разбирам от писаното от теб ти си се омъжила за невярващ мъж, пренебрегвайки Божието Слово

Аз не видях такова нещо да е написано в представянето. Това което пише е че тя е повярвала преди 30 години и преди 30 години се е омъжила. Не става ясно дали се е омъжила малко преди да повярва, или малко след като е повярвала и още не е знаела какво прави и не е имало стабилни християни да я предупредят и предпазят от такава стъпка.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 185
Re: Представяне Намерена
« Reply #16 on: August 14, 2023, 15:36:10 PM »
Ученик на Исус защо след като ти не се представи с една дума дори тръгна да укоряваш Намерена какво е направила?Тогава да предполагам че си съвършенна и нямаш трески за дялане и може само да се сравняваме с теб и да те слушаме колко си добра и начетена и колко много Бог те използва за свое дело.
Според мен твоето АЗ е много голямо и ако не го разбереш много ще страдаш.Опитваш да се държиш като мъж а това не е добре.
Ако искаш представи се и покажи колко е добро твоето семейство и как със съпруга си вършите Божиите дела че да разберем и ние най сетне.

Намерена

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 41
Re: Представяне Намерена
« Reply #17 on: August 14, 2023, 19:55:16 PM »
Ученик на Исус,

Един от домакините на форума, отвори вратата, посрещна ме и не си позволи нито една квалификация, независимо от моята история или вярата ми, или дори от позицията на домакин. Същото отношение получих и от други посрещнали ме съфорумници. За всичко това съм благодарна, както и за съветите, споделения опит във вярата.
Генерализираните ти констатации, че съм била омъжена в разрез със словото или че съм калвинистка, ми показват единствено, колко е важно за теб да ми демонстрираш святост, духовност или многото  си знание. И най-вече липса на добро възпитание. Твоята духовна гордост и модела на отношението ти към хората, е характерен за жените смятащи себе си за коректив на другите. Та чак си се наковала със словото, което би било похвално за теб, но ако кореспондираше с видяното от мен в участията ти тук. Излишно е да ти напомням за езика в посланието на Яков, за плътското ходене, за нашето положение като жени, нали.
Ако ходиш наистина по дух, то би следвало да имаш отлично работещи съвест и интуиция. В този смисъл, да имаш достатъчно благоразумие и страх от Господ, та да сдържаш наклонностите си.
Отказвам да вляза в бруталния ти стил, с който безсрамно и неуважително се отнасяш към хората. В този смисъл, като сестра във вярата ти казвам - считай се за пощадена, че просто не си получила подобаващ от мен отговор. Там от където съм минала, с твоя репертоар ги имаше в изобилие, ако търсиш конфронтиране - откажи се, с това отдавна не се занимавам.
Не съм тук да блестя, а да доизлекувам вярата си, духа си. Още преди да почукам на вратата, видях надежда и знание, което по църквите липсва и се зарадвах, макар и теб да видях. Щом не си в състояние да помагаш, тогава не пречи и не се излагай сама.
Имаш ли съществен въпрос, ще ти отговоря, но не за да правим панаири и махленски сбирки. Домакините много учтиво са ни помолили да не влизаме с обувките и да носим кал, да сме благовъзпитани и добронамерени.dodai,

Благодаря за добрината да ме защитиш, но не мисля, че си заслужава да се гневиш. Предвид участието на тази жена, предвид изписаното от нея, очаквах изявата й в типичния неуважителен стил.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Представяне Намерена
« Reply #18 on: August 14, 2023, 21:37:22 PM »
Quote
Генерализираните ти констатации, че съм била омъжена в разрез със словото или че съм калвинистка, ми показват единствено, колко е важно за теб да ми демонстрираш святост, духовност или многото  си знание. И най-вече липса на добро възпитание. Твоята духовна гордост и модела на отношението ти към хората, е характерен за жените смятащи себе си за коректив на другите. Та чак си се наковала със словото, което би било похвално за теб, но ако кореспондираше с видяното от мен в участията ти тук. Излишно е да ти напомням за езика в посланието на Яков, за плътското ходене, за нашето положение като жени, нали.

Не, чакайте малко. Ученик на Исус, може би за първи път се аргументира цялостно с конкретни цитати от Божието Слово. Нещо за което аз я увещавам от много време.

Намерена, моля те прочети отново онова, което тя е написала. Не мисля, че прави генерални констатации, по-скоро стъпва на някакво предположение и после се старае да даде отговор според Писанието. Това само по себе си е похвално предвид предишния й начин на писане.

Липсва й внимание към това, което чете от написаното от другите, затова прибързва с изводите. Но ето че и dodai не беше допрочел и зададе въпроси за неща, за които вече имаше отговор в написаното. Именно този недостиг на внимание я е накарал да предположи, че следното ти изказване е калвинистко:

Quote
А може би няма, ако се окаже че е един от предузнатите да иде директно в ада, чрез закоравяването на сърцето му и отказа да чуе.

Ето този подчертания текст не го е дочела, нито го е осмислила, защото ако го беше направила, нямаше да направи връзка с калвинизма. Но все пак се е постарала да даде подобаващ отговор от Писанията спрямо твърденията на калвинизма, че Бог ей така е предопределил някои хора да отидат директно в ада без значение от техния избор и решение.

Quote
Отказвам да вляза в бруталния ти стил, с който безсрамно и неуважително се отнасяш към хората.

Наречете ме сляп, но аз не видях лошо отношение от нейна страна, по-скоро е написала нещата водена от желание да помогне, макар и стъпвайки на погрешни презумпции и недоглеждане.

Преди време един брат ми каза следните думи: "Брате, аз не се съмнявам в твоето сърце, но се съмнявам в твоята мъдрост." С това той искаше да каже, че не се съмнява в моята искреност и добро отношение, но се съмнява в качеството на моите разбирания и мъдрост по определена тема.

Мисля, че същото може да се каже за Ученик на Исус, тя бърка в много неща, липсва й разбиране, липсва й мъдрост за много неща, но аз досега не съм имал основателна причина да се усъмня в нейното "сърце", сиреч в искреността на нейното отношение към вярата. На нея също трябва да й се помогне да излекува много неща в себе си, и да изтрезнее от много неща, но мисля, че тя е по-сериозна и искрена в своите убеждения от мнозинството християни по църквите. Нямам съмнение, че тя прави много жертви за да върши нещата, които вярва, и че е готова да плати голяма цена за да е вярна на своите убеждения.

За мен подобно на Аполос, който в началото беше дързостен, но без достатъчно яснота по основни въпроси на вярата, тя трябва да бъде увещана с правилното Господно учение.

Обаче е много опасно да се съдят чуждите мотиви, защото само Бог вижда наистина сърцата на хората. И не трябва да имаме предубеждения също. Прочетете отново това, което е написала и кажете къде точно видяхте безсрамно и неуважително отношение? Къде точно видяхте демонстрация на святост, духовност и много знание? Дайте цитат и нека да видим има ли наистина такова нещо в него? Прибързаност, презумпция -да, но все пак е писала с желание да помогне. И за мое удивление - прилежна и добре подредена аргументация от Писанията по въпросите които коментира.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 185
Re: Представяне Намерена
« Reply #19 on: August 15, 2023, 15:04:02 PM »
Watchman самият факт че е жена а се представя като мъж и от колко години е във форума и не намери време да се представи.Това ме навежда на мисълта че нещо крие или се срамува от това че е жена или нещо свързано със семейството.
Толкова много обича да се изтъква че видиш ли има много откровения и водителства сякаш ние тука трева пасем и не знаем нищо.
Не искам и няма повече да говоря за тази жена много време и отделих.

Намерена

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 41
Re: Представяне Намерена
« Reply #20 on: August 15, 2023, 17:16:05 PM »
Quote
Обаче е много опасно да се съдят чуждите мотиви, защото само Бог вижда наистина сърцата на хората. И не трябва да имаме предубеждения също. Прочетете отново това, което е написала и кажете къде точно видяхте безсрамно и неуважително отношение? Къде точно видяхте демонстрация на святост, духовност и много знание? Дайте цитат и нека да видим има ли наистина такова нещо в него? Прибързаност, презумпция -да, но все пак е писала с желание да помогне. И за мое удивление - прилежна и добре подредена аргументация от Писанията по въпросите които коментира.

Наистина, само Бог вижда действителното състояние на едно сърце. Не бих нарекла предубеждения мнението си, изградено съобразно наблюденията ми, как общува християнка само странично, без да съм пряк участник и дори без да имам идея, че ще се регистрирам тук. От четенето и отговорите, донякъде имам изпреварваща представа за някои участници, това е факт. Вие, сега изграждате своята за мен. Предвид онлайн комуникацията не отричам - напълно възможно е да сбъркам в някоя преценка и с готовност ще се радвам да я променя. Отчитам също, че за даден човек се знае какъв е живота му, през какво минава дотолкова, доколкото е споделил. Но, забелязала съм, упорството и бързането на Ученик на Исус, е като неин почерк в отговорите към другите. Това просто ми се е набило най-напред в очите. Затова сбито изразих мнение, че поведението й, не е неуместно за жена и то християнка, а още повече омъжена (ако правилно съм разбрала). Не е упоменала възраст, ако е млада жена, повече мога да оправдая и дори да си обясня видното, защото в начало на вярата си бях с подобно държание. Но ако е около моите години и по-нагоре, то тогава ходи ли както е писано:

Тит 2
3 също и старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито предадени много на винопийство, да поучават това, което е добро;
4 за да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си,
5 да са разбрани, целомъдри да работят у домовете си,да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.

1 Тимотей 2:9 Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи,
10 а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието.
11 Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение.
12 А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
13 Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
14 И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.
15 Но пак тя ще се спаси чрез чадородието, ако пребъдат във вяра, в любов и в светост с целомъдрие.

Еклесиаст 5
1 Пази ногата си, когато отиваш в Божия дом, Защото да се приближиш да слушаш е по-добро, Отколкото да принесеш жертва на безумните, Които не знаят, че струват зло.
2 Не прибързвай с устата си, Нито да бърза сърцето ти да произнася думи пред Бога; Защото Бог е на небесата, а ти на земята, Затова нека бъдат думите ти малко;
3 Защото, както съновидението произхожда от многото занимание, Така и гласът на безумния от многото думи.

Притчи 17
27 Който щади думите си е умен, И търпеливият човек е благоразумен.
28 Даже и безумният, когато мълчи, се счита за мъдър, И когато затваря устата си се счита за разумен.

Ще обоснова, защо казах, че Ученик на Исус има духовна гордост в себе си. Чела съм, как директно й е написано, че според словото е казано това и това, че се е заблудила по дадената тема, тя застава в опозицията на своите вярвания, все едно да отхвърлиш написаното. (Не мога да цитирам темите, но ако е много необходим, ще се върна да ровя за да приложа като аргумент.) Какво е това, ако не гордост. Да, заблудена е, но спори постоянно. И как да имам друго мнение виждайки това? Как да приема, че идва с протегната ръка, като започва - според словото си в грях и следва рецитал на стихове. Опитвам се да обясня, че възприех коментарите й като атака, предвид първоначалните ми наблюдения.

А словото е много ясно по въпроса за гордостта и препирането, което се вижда системно при нея:

Притчи 13:10 От гордостта произхожда само препиране, А мъдростта е с ония, които приемат съвети.

Притчи 17
19 Който обича препирни обича престъпления, И който построи високо вратата си, търси пагуба.
20 Който има опако сърце не намира добро, И който има извратен език изпада в нещастие.

1 Коринтяни 4
6 И това, братя, преносно приспособих към себе си и към Аполоса заради вас, за да се научите чрез нас да не престъпвате границата на писаното, да се не гордее някой от вас с един против друг.
7 Защото, кой те прави да се отличаваш от другиго? И що имаш, което да не си получил? Но ако си го получил, защо се хвалиш, като че не си го получил?

И стигаме до моето възмущение, основано на плодовете й през самото слово и през изявите й тук. Ако съм сгрешила в преценката си, добре, веднага ще се коригирам. Само че написаното стои. А аз безпогрешно разпознавам симптомите на описаното от мен, защото също съм ходила така.
Неуважение е да повториш като ехо при представянето на някой новодошъл, все едно му сочиш с пръст - ти си такъв или онакъв. Ами аз истината си я признах. За теб дори не знам каква си, но виждам как набързо идваш да ми кажеш някои неща, както обикновено правиш. Защо така? Дори да е бил друг умисъла, по този начин изтълкувах още с първото изречение в поста, като опит за конфронтация. И поради създаденото в мен впечатление, че има необуздан стремеж да се показва и с липсващата съобразителност, това я представя като невъзпитана жена, в моите женски очи. А може и да е изключително възпитана, но това не го видях предвид вечното спорене с другите по темите в които е участвала. Затова й напомних за езика:

Яков 3
5 Така и езикът е малка част от тялото, но много се хвали. Ето, съвсем малко огън, колко много вещество запалва!
6 И езикът, тоя цял свят от нечестие, е огън. Между нашите телесни части езикът е, който заразява цялото тяло и запалва колелото на живота, ни, а сам той се запалва от пъкъла.

Притчи 10:19 В многото говорене грехът е неизбежен; Но който въздържа устните си е разумен.

Притчи 18 глава
1 Който се отлъчва от другите, търси само своето желание, И се противи на всеки здрав разум.
2 Безумният не се наслаждава от благоразумието, Но само от изявяване сърцето си.
3 С идването на нечестивия идва и презрение, И с подлостта идва и позор.
4 Думите из устата на човека са като дълбоки води, И изворът на мъдростта е като поток.
5 Не е добре да се приема нечестивия, Или да се изкривява съда на праведния.
6 Устните на безумния причиняват препирни, И устата му предизвикват плесници.
7 Устата на безумния са погибел за него, И устните му са примка за душата му.
и по-надолу:
13 Да отговаря някой преди да чуе, Е безумие и позор за него.

Не е ли важно пред очите на Господ да сме послушни и покорни? И когато сме изобличени, смирено да се покаем, да сведем глава и спрем да се показваме на другите колко много познаваме словото Му? Ще спомена примера със Саул, когато отказа да чуе Господния глас, в смисъла на нашия случай. Как заради неподчинението и неизпълнението на заповяданото от Господ, беше отхвърлен да е цар.
И според мен това е валидно за всеки случай на неподчинение и непослушание, особено щом сме приели Исус за Спасител и Учител и особено, когато ни изобличават тук-там, а ние отказваме да приемем поуката и да променим обходата си:

1 Царе 15
22 И рече Самуил: Всеизгарянията и жертвите угодни ли са тъй Господу, както слушането Господния глас? Ето, послушанието е по-приемливо от жертвата, и покорността - от тлъстината на овни.
23 Защото непокорността е като греха на чародейството, и упорството като нечестието и идолопоклонството. Понеже ти отхвърли словото на Господа, то и Той отхвърли тебе да не си цар.

Моето разбиране за общуването е внимателна, разумна и убедителна употреба на словото. Не може обаче да го размахваме като пръчка. Трябва да имаш голям страх от Господа, мъдрост и внимание как, какво, с какъв тон представяш пред останалите участници своите разбирания. И най-сетне да умееш да приемаш, че има моменти, когато бъркаш. Нещо, което при Ученик на Исус не се среща често, дори се сърди.

Яков 3
13 Кой от вас е мъдър и разумен? Нека показва своите дела чрез добрия си живот, с кротостта на мъдростта.
14 Но ако в сърцето си имате горчива завист и крамолничество, не се хвалете и не лъжете против истината.
15 Това не е мъдрост, която слиза от горе, но е земна, животинска, бесовска;
16 защото, гдето има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво лошо нещо.
17 Но мъдростта, която е отгоре, е преди всичко чиста, после миролюбива, кротка, умолима, пълна с милост и добри плодове, примирителна, нелицемерна.
18 А плодът на правдата се сее с мир от миротворците.

1 Коринтяни 6:7 Даже, преди всичко, е голям недостатък у вас, че имате тъжби помежду си. Защо по-добре не оставате онеправдани? Защо по-добре да не бъдете ограбени?

Затова, после се получават недоразбирането и гнева. Ако и вие сте забелязали, изразих мнение, че нейното познаване на Словото е похвално, но не с цел да се показва колко много знае. На нас жените е отредена не маловажна, нито пренебрежителна роля в тялото Христово, но в светлината на писанията е нужна по-обрана, скромна и сдържана обхода, най-малко защото ние не можем да стоим в позиция на глави. (цитирах по-горе 1 Тимотей 2:9-15). Затова, който се зове Ученик на Исус или слуга би следвало делата му да се виждат ето така:

2 Тимотей 2:
20 А в един голям дом съдовете не са само златни и сребърни, но и дървени и пръстни; и едни са за почтена употреба, а други за непочтена.
21 Прочее, ако някой очисти себе си от тия заблуждения, той ще бъде съд за почтена употреба, осветен, полезен на стопанина, приготвен за всяко добро дело.
22 Но отбягвай младежките страсти; и заедно с тия, които призовават Господа от чисто сърце, следвай правдата, вярата, любовта, мира.
23 А отричай се от глупавите и просташките разисквания, като знаеш, че пораждат крамоли.
24 А Господният слуга не бива да е крамолник, но трябва да бъде кротък към всичките, способен да поучава, търпелив;
25 с кротост да увещава противниците, та дано би им дал Бог покаяние, за да познаят истината
26 и да изтрезнеят, като се избавят от примката на дявола, (от когото са уловени живи), за да вършат Божията воля.

Дори добре да е научила словото, обходата й е външния израз, плода с който другите я виждат и приемат или отхвърлят, особено в онлайн пространството.

1 Петрово 3
1 Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да се придобият без словото, чрез обходата на жените си,
2 като видят, че вие се обхождате със страх и чистота.
3 Вашето украшение да не е външно, сиреч, плетене косата, кичене със злато, или обличане със скъпи дрехи,
4 но скришният в сърцето живот, с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога.
5 Защото така някога и светите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си, като се покоряваха на мъжете си;
6 както Сара се покоряваше на Авраама и го наричаше господар. И вие сте нейни дъщери, ако правите добро и не се боите от никакво заплашване.Аз не оспорвам нейната вяра, нито жертвите й за Господ, чела съм внимателно коментарите й из форума. Дори казвам чистосърдечно, било ми е полезно нейното знание. Но като жена е редно да стои с малко повече съобразителност, сдържаност, особено когато не познава някой и не би могла да предвиди каква реакция ще получи поради собствената си светлина. Та нима Вие като домакин ме почнахте още от вратата така, ако и да сте по-силен от нас във вярата, при това мъж и дори в позицията на наставляващ в словото? Не, всичко стана с една умереност, ако и да можехте вероятно да ми кажете много повече от което сте написал. Защо? Защото въпреки представянето ми, предполагам сте съобразил най-малкото, колко е важно да не се прибързва със заключенията, та били те основателни. С което да се получават неразбории.
Ако не бях видяла Ученик на Исус в такава светлина, в каквато сама се представя постоянно, признавам, едва ли бих реагирала по този начин. Но още преди да е направила коментарите си, мнението ми за нея, на основание участието й по темите, беше:

Притчи 14:2 Който ходи в правотата си, бои се от Господа; Но опакият в пътищата си Го презира.


Накрая, за да е според истината, ще призная - въпреки, че се помолих и отложих писането на отговора ми към Ученик на Исус, се изказах по-емоционално от необходимото, като в стремежа да съм кратка се стигне до тук. По-добре щеше да е, ако й бях написала още тогава, това което сега казвам, но мислех по времето, когато писах поста към нея.
В съгласие със словото и без дори да се опитвам да извъртам за да се самооправдавам, поднасям извинения към всички вас, ако на някой му се струва, че съм прекалила в нещо, защото с вярване ходим, а не с виждане - 2 Коринтяни 5:7.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Представяне Намерена
« Reply #21 on: August 15, 2023, 18:09:03 PM »
Quote
Опитвам се да обясня, че възприех коментарите й като атака, предвид първоначалните ми наблюдения.

Ето тук си написала причината. Предвид предварително изграденото мнение, ти възприемаш и тълкуваш думите й като атака. Но, от всички в този форум аз най-много и най-дълго съм се конфронтирал с нея, и аз не възприех думите й като атака. Ето виж какво е написала:

Quote
Във всяко семейство, дори от двама вярващи се води война за разпъване на плътта, но

Римляни 8:28
Но знаем, че всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение.

След като макар и по презумпция тя приема че ти си се омъжила за невярващ мъж в нарушение на Писанието, в следствие на което идват много проблеми и страдания, тя се опитва да те утеши с това, че въпреки това "всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога". Как това може да е атака?

После пише следното:

Quote
Бог е знаел какво ще направиш и вярвам, че ще обърне това за добро на теб и съпруга ти.

Как може това да се възприема за атака или агресивно отношение?

След което тя се опитва да те насърчи да продължиш да вярваш за съпруга си:

Quote
Така че не отписвай съпруга си, като смяташ, че е възможно да е предопределен за ада, това събаря вярата ти, а продължавай с още по-голяма страст да викаш пред Бога за спасението на душата му. А също и на дъщеря ви.

След което завършва с:

Quote
Имаме утеха обаче и надежда, че:

1 Коринтяни 10:13
Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите.

Отново тя се опитва да ти даде утеха и надежда за твоята ситуация. В нищо не те атакува или се превъзнася спрямо тебе, само се опитва да коригира две неща, които прибързано е приела за проблем при тебе.

И това е всичко. Не трябва да търсим под вола теле. Дори някой да сбърка спрямо нас, или дори да ни атакува директно, къде е нашето великодушие? Къде е широтата на сърцето, което да претърпи и преглътне спокойно?

Ето последния път тя буквално ме нарече зъл, човек пълен с жестокост, някой който няма достойно поведение за християнин, и който унижава жените. И аз как отговорих? Просто претърпях и подминах великодушно тези обвинения, понеже знам, че не са според истината. И продължих да се опитвам да й помогна да се поправи. И ето мисля, че се вижда вече резултат, мисля, че тя е взела някаква поука. И това може само да ни радва.

Знаете ли кой бяха двата най-големи гряха на Израел против които пророците викаха непрестанно? Това бяха несправедливостта и липсата на правосъдие, и идолопоклонството. Но на първо място беше несправедливостта.

Когато съдим, ние трябва да съдим справедливо, както е заповядал Исус (Йоан 7:24). В случая мисля, че е очевидно, че Ученик на Исус беше несправедливо обвинена.

И не е вярно dodai, че тя се е представяла за мъж, просто си е избрала име, което е подвеждащо, но не мисля, че го е направила нарочно с цел да заблуди.

Намерена, ти реагира емоционално, а не беше нужно, нито оправдано. Правил съм го и аз не веднъж и дваж във този форум. Всичко написано от мен си стои от самото начало и може да се види моя прогрес в отношението към хората. Апостол Павел каза нещо много важно:

2Кор. 1:24  защото не господаруваме над вярата ви, но сме помощници на радостта ви;

Нашата цел трябва да бъде да помогнем, не да препънем, не да заблудим, не да подведем, и в никакъв случай да не онеправдаем. Божието Царство е Царство на правда, справедливост и правосъдие. И ние трябва да се преобразяваме в същия образ.

Въпреки това намирам твоя подробен анализ на личността на Ученик на Исус много точен и на място.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 185
Re: Представяне Намерена
« Reply #22 on: August 15, 2023, 20:06:03 PM »
Как не е вярно.Може ли аз да се нарека ученичка.Би ли ме възприел така като ученичка.Питам и отговор не искам защото е абсурдно.Ако искаш ме блокирай но аз такова нещо като това недоразумение не мога да понеса.
И очаквам скоро това нещо да си покаже рогата.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Представяне Намерена
« Reply #23 on: August 15, 2023, 20:32:00 PM »
Quote
Как не е вярно.Може ли аз да се нарека ученичка.

Проблема е че никъде в Библията не се използва израза "ученичка на Исус", има само израза "ученик на Исус", затова тя си е избрала такова название, което съответства на Библията.

Quote
Би ли ме възприел така като ученичка.Питам и отговор не искам защото е абсурдно.

Ех, не казва ли Писанието, че "в каквото съдиш другия, себе си осъждаш; понеже ти, който съдиш, вършиш същото," Римл. 2:1

Погледни сега ти не си ли си избрал за картинка - дете, което е с дълга коса и прилича на момиченце?Това отговаря ли на твоята възраст? Помня, че веднъж някой във форума те попита - ти дете ли си, понеже се беше подвел по картинката, която си си избрал. А какво да кажем, че още прилича и на момиченце? Кажи ми редно ли е възрастен мъж да си избере в християнски форум за картинка - малко момиченце?

Не е ли удивително Божието Слово, винаги когато тръгнем да съдим някого за нещо несправедливо, се оказва, че ние вършим същото.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 185
Re: Представяне Намерена
« Reply #24 on: August 16, 2023, 06:08:54 AM »
Когато се регистрирах във форума имах опит с компютри от около един месец някъде и гледах да правя което мога да разбера и как я сложих тази снимка дори не си спомням.
Но мисля че се представих какъв съм и от къде съм така че това дето някой ме попитал дали съм дете май не е така.Всеки може да прочете и да разбере какъв съм и от къде от моето ПРЕДСТАВЯНЕ.
Но когато някой крие нещо не се представя.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Представяне Намерена
« Reply #25 on: August 16, 2023, 11:51:32 AM »
Quote
Всеки може да прочете и да разбере какъв съм и от къде от моето ПРЕДСТАВЯНЕ.

dodai, когато някой чете твои изказвания във форума, той не вижда автоматично твоето представяне. Ако е нов участник във форума може дори да не знае че имаш представяне, или да не знае, как може да намери такова представяне. А твоята картинка излиза с всеки постинг и се вижда от всички незабавно.

Прав си че, Ученик на Исус не се е представила, но липсата на представяне не е основателен повод за такова негативно отношение. В това поколение хората са прибързани, неорганизирани и често недоглеждат и ние трябва да имаме снизходителност към немощите и слабостите на другите, ако искаме Бог да бъде снизходителен и към нашите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Намерена

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 41
Re: Представяне Намерена
« Reply #26 on: September 02, 2023, 16:06:16 PM »
Ученик на Исус,

Надявам се да прочетеш написаното, внимателно, без да бързаш през редовете.
Умишлено изчаках да мине време след като Watchman писа в твоя защита, а ти самата по причини, които не се наемам да предполагам дори, запази също мълчание. Обясних защо съм реагирала с гняв към теб, а вярно ли е, основателно ли е или не, само твоята последваща реакция можеше да внесе яснота. Дали си искала да ме утешиш или не, също няма как да разбера колко е истина, тъй като не се включи повече. И да ти призная честно, дори когато ми се написа накрая, че съм оценила правилно личността ти на база Словото, ми стана много мъчно. Защото по-скоро се надявах ти да бе реагирала, отколкото друг да говори вместо теб. Приемам, че не е нужно да търсим под вола теле. Затова намесата на Watchman счетох като реакция целяща предотвратяване на конфликт и излишни страсти. А в този смисъл дори бе много навременна и полезна.
Ние с теб като християнки, би следвало да сме сестри във вярата, а се получи така, че от вратата аз се спънах в предварителното ми мнение за Ученик на Исус и се ударихме челно.
Дали съм права или бъркам, вече няма значение, писаното си стои. Заради истината и заради справедливостта обаче, прощавай за емоционалния ми отговор, не бях права. Реших, че идваш да ме атакуваш. Аз не прецених вероятно съвсем правилно написаното от теб. Впечатленията ми за личността ти на база твои отговори по форума, са че си като една от онези жени по църквите, които много обичат да раздават правосъдие. Първо идват с шамари, а после уж от добро сърце ти разясняват истината.
Моето мнение за теб е факт и не търся да се оправдавам за реакцията си, а само да поискам прошка. Без значение колко съм или не съм права, това не оневинява емоционалния ми отговор. Не е редно да се отнасяме така един с друг и това да препъва общуването ни.