• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Прости ли Христос на Иуда Искариотски??

Започната от The Disciple, Юни 24, 2023, 16:45:55 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

The Disciple

Някои казват :  " Да!" , Христос умря за греховете на всички хора, включително и тези на Иуда,   но ако това беше така, защо Христос, след като възкръсна, не го намери, както Петър,
Ида му каже: " Виж, Иуда, ти направи нещо много лошо, голям зулум, но аз умрях и за тебе, сега недей да правиш глупости, освести се и продължи напред" и да го предпази да не се самоубие и погине завинаги.
       Така, че какво е вашето мнение?
    С оглед на това,че в България,, едно такова гнусно и грозно деяние като предателството,и издайничеството години наред (особено по времето на Б. Борисов) беше превръщано съзнателно и методично във висша национална ценност.

"Преди  всичко  се  пазете  от  Фарисеиския   квас,    които  е  лицемерие!"
          Исус -. Ев  Лука  12:1 стих
  "Mразя, презирам фестивалите ви и няма да благоволя в тържествените ви събрания...отмахнете от мен шума на песните си...НО НЕКА ТЕЧЕ ПРАВОСЪДИЕТО КАТО ПОТОК, ПРАВДАТА КАТО ВЕЧЕН ИЗВО

Watchman

Ако Юда би се покаял, Христос би му простил. Но Юда не се покая, още преди възкресението той се самоуби. Според мен Юда получи прегоряла съвест в момента в който прие залъка и сатана влезе в сърцето му. Затова за него нямаше път назад. Самия Юда е наречен "сина на погибелта", което е същия израз използван за Антихриста. Това означава, че Юда е преобраз на самия Антихрист и като такъв той бидейки с прегоряла съвест няма за него нито покаяние нито милост.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

The Disciple

Цитат на: Watchman - Юни 24, 2023, 18:55:00 PM
....Но Юда не се покая, още преди възкресението той се самоуби. Според мен Юда получи прегоряла съвест .....

Да, чисто хронологически погледнато, мисля, че е точно така.
  Но тъй като , Бог е извън времето и пространството, той можеше да го спре, стига да иска,
За него няма нищо невъзможно...
     Да кажеме, въпроса е точно това, след като Бог явно не прощава на предателите, трябва ли да им прощаваме ние??

Добре е да обясниш, също какво за тебе е "прегоряла съвест", тъй като и на други места използваш този израз.

"Mразя, презирам фестивалите ви и няма да благоволя в тържествените ви събрания...отмахнете от мен шума на песните си...НО НЕКА ТЕЧЕ ПРАВОСЪДИЕТО КАТО ПОТОК, ПРАВДАТА КАТО ВЕЧЕН ИЗВО

The Disciple

Цитат на: Watchman - Юни 24, 2023, 18:55:00 PM
Ако Юда би се покаял, Христос би му простил. Но Юда не се покая, още преди възкресението той се самоуби. Според мен Юда получи прегоряла съвест в момента в който прие залъка и сатана влезе в сърцето му..

И всъщност, ако Иуда наистина бе с ," прегоряла съвест" на него нямаше изобщо да му пука за това, което е направил.
      Но Иуда се разкая, той наистина съжали. Отиде в храма и каза на свещениците, "Съжалявам, аз предадох невинна кръв..." И хвърли/ върна  30 те сребърника.

Watchman

ЦитатНо тъй като , Бог е извън времето и пространството, той можеше да го спре, стига да иска,
За него няма нищо невъзможно...

Бог е дал на човеците свободна воля. Юда сам избра този път, Бог няма да промени избора му, защото това би нарушило свободната воля.

ЦитатДа кажеме, въпроса е точно това, след като Бог явно не прощава на предателите, трябва ли да им прощаваме ние??

Бог не прощава на онези, които не се покайват. Петър също се отрече от Исус, и по този начин го предаде, но след това се покая и Бог му прости.

По същия начин е безпредметно да се прощава на някой който не се покайва. Не можеш да подсушиш някой който седи във водата. Но ако някой се покае, дори да е било за предателство, следва да се прости.

Добре е да обясниш, също какво за тебе е "прегоряла съвест", тъй като и на други места използваш този израз.

Библията говори за прегоряла съвест:

1Ti_4:2  чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прeгоряла,

Самата дума СЪ-ВЕСТ означава съпътстваща вест, съпътстваща светлина, съпътстващо свидетелство. И както електрическата крушка когато изгори тя повече не може да издава светлина, така и прегорялата съвест повече не може да дава своята съпътстваща вест и своето съсвидетелство за истината.

Цитатвсъщност, ако Иуда наистина бе с ," прегоряла съвест" на него нямаше изобщо да му пука за това, което е направил.
      Но Иуда се разкая, той наистина съжали.

Правилно, Юда се разкая, така казва и Писанието. Но Юда не се покая. Разкаянието не е свидетелство за наличие на съвест. Един разбойник може да се разкайва за някое деяние, защото са го хванали, но ако не го бяха хванали нямаше и през ум да му мине да се разкайва. Разкаянието и покаянието са две напълно различни неща. Разкаянието е да съжалиш, че си се издънил с нещо, но това не е решение за промяна и преобръщане на целия живот. Покаянието е преобръщане на ума и сърцето към Бога.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

The Disciple

Не. може в никакъв случай да се прави аналог м/у това което Петър направи и това, което Юда направи.
        Петър се ОТРЕЧЕ, че познава Христос, от страх, но не го ПРЕДАДЕ за пари.

По евангелистките църкви и аз съм чувал, някои проповедници, да правят такава съпоставка, но тя е изцяло погрешна.

Последният ти абзац ми е пределно ясен, аз просто ти казвам, че Юда няма как да е бил с прегоряла  ( недействаща) съвест,  след като е почуствал разкаяние.

The Disciple

Юда, взе съзнателно, волево решение да предаде Христо с , въпреки, че абсолютно нищо не го принуждаваШе реАлно да направи това.
        Никой не беше казал на Юда : " Сега, ако не ни предадеш, Исус, кой е и къде е , ще те унищожим и тебе и семейството ти."
             Това е голямата разлика между Петър и Юда.

Watchman

ЦитатНе. може в никакъв случай да се прави аналог м/у това което Петър направи и това, което Юда направи.
        Петър се ОТРЕЧЕ, че познава Христос, от страх, но не го ПРЕДАДЕ за пари.

Аз не сравнявам това, което Петър направи с това което Юда направи, а това, как Петър реагира след това с това как Юда реагира. Единия се покая, другия се разкая, и двете неща не са едно и също.

За разкаянието не е необходима съвест.

ЦитатЮда няма как да е бил с прегоряла  ( недействаща) съвест,  след като е почуствал разкаяние.

Аз поясних защо има как Юда да е с прегоряла съвест. Разкаянието не е действие на съвестта, а съжаление за провалена мисия.

Юда не предаде Исус заради парите, той имаше определена цел с това предателство.

Мат. 26:14  Тогава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски отиде при първосвещениците и рече:
Мат. 26:15  Какво обичате да ми дадете и аз ще ви Го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника.

Юда не се пазари за сумата, не назова сам сумата пари. Каза им просто дайте там нещо и ще ви го предам. Той не се пазари за парите, нито им постави точна сума за която да го предаде. Тези пари бяха по-скоро за камуфлаж пред първосвещениците за да скрие от тях истинския си мотив. Затова и когато се провали мисията му, той се разкая и върна парите. Те никога не са го интересували, нито мотивирали.

Мисията на Юда е много важно да се разбира, защото тя разкрива същността на духа на Антихриста и измамата в която Юда изпадна ще е същата измама в която ще изпаднат всички ония християни съставляващи Вавилонската блудница, които ще подкрепят и издигнат Антихриста.

Момента с прегарянето на съвестта а Юда е също много важен, защото той е свързан с белега на звяра.

The Disciple

Боя се, че в случая, дълбоко се заблуждаваш.
        Ако парите нямаха никакво значение за Юда, защо трябваше изобщо да им иска нещо??
    Можеше да ги омагьосва с 1001 други аргументи, като да речем : " Аз знзм колко вреден и опасен е този човек, за нашето общество, представа се за Божи Син, но всъщност е един мошеник, измамник и шарлатанин"....и т.н и накрая да маскира всичко като. Едно добро дело в полза на държавата.....
     Напротив страстта и любовта на Юда бяха точно парите, ако не беше така той нямаше да краде от касата, както пише в Евангелието, което ти би трябвало добре да знаеш!

Watchman

ЦитатАко парите нямаха никакво значение за Юда, защо трябваше изобщо да им иска нещо??

Аз обясних защо, за да прикрие истинския си мотив.

ЦитатМожеше да ги омагьосва с 1001 други аргументи, като да речем : " Аз знзм колко вреден и опасен е този човек, за нашето общество, представа се за Божи Син, но всъщност е един мошеник, измамник и шарлатанин"....и т.н и накрая да маскира всичко като. Едно добро дело в полза на държавата.....

Няма как да обяснява, че Исус бил мошеник, защото от много години е негов ученик. Подобни обяснения не стават. Самите фарисеи бяха сребролюбци и за тях мотива за парите щеше да мине най-добре.

ЦитатНапротив страстта и любовта на Юда бяха точно парите, ако не беше така той нямаше да краде от касата, както пише в Евангелието, което ти би трябвало добре да знаеш!

Юда произлиза от богато семейство, той нямаше нужда да ходи с Исус и да краде от касата, че да има пари. Просто въобще не трябваше да се занимава с Исус и щеше да си живее богато с парите на семейството му. Вярно е че е крадял от касата и вероятно го е правил за да си купува неща с които е свикнал в богатия си бащин дом. Но мотивите на Юда са съвсем други и не случайно е единствения човек, който е наречен със същото прозвище като самия Антихрист. Там се крие ключа към характера и мотивацията на Юда.

The Disciple

1)    Може и да е бил негов "ученик", но Юда НЕ ВЯРВАШЕ в Него!
    Не напразно, Христос каза "Но не във всички ви има вяра, защото, Той знаеше кой ще го предаде".
    В тоя ред на мисли трактовката на Фарисеите, книжниците и Първосвещениците, че Христос е опасен Лъжепророк и самозванец, който трябва да бъде убит, напълно подхождаше на житейското кредо на Юда, и той без проблеми можеше просто да отиде и да им каже : " Аз съм съгласен с вас, вие сте прави, ще ви го предам", нямаше защо да им иска пари.

2). Къде в писанието пише точно, че Юда е бил от богато семейство??
    Или това са някакви твой легенди и измислици.
  Аз не се сещам за такъв момент.

Watchman

ЦитатМоже и да е бил негов "ученик", но Юда НЕ ВЯРВАШЕ в Него!

Юда вярваше, че Исус е Месия, но по негов си начин си представяше какво трябва да прави Месията. Същото ще и с всички християни, които ще последват Антихриста.

ЦитатВ тоя ред на мисли трактовката на Фарисеите, книжниците и Първосвещениците, че Христос е опасен Лъжепророк и самозванец, който трябва да бъде убит, напълно подхождаше на житейското кредо на Юда, и той без проблеми можеше просто да отиде и да им каже : " Аз съм съгласен с вас, вие сте прави, ще ви го предам", нямаше защо да им иска пари.

Това е абсолютно погрешно. Никъде не се казва в Писанието, че Юда е възприемал Христос като лъжепророк и самозванец, или че бил съгласен с фарисеите, още по-малко че Юда е искал Христос да бъде убит. Доказателство за това е следния пасаж:

Maт. 27:3  Тогава Юда, който Го беше предал, като видя, че Исус бе осъден, разкая се и върна тридесетте сребърника на главните свещеници и старейшините и каза:
Maт. 27:4  Съгреших, че предадох невинна кръв.  А те рекоха: Нам що ни е? Ти гледай.

Тук ясно се вижда, че Юда до последно е считал Исус за невинен спрямо обвиненията на първосвещениците. Другия много важен момент, който разкрива мотива на Юда се вижда от подчертания текст - Юда не е очаквал, че Исус ще бъде осъден на смърт. Това за него идва като огромна изненада, която го шокира до там, че да отиде да се обеси.

Вижда се и огромната разлика между неговото отношение и отношението на свещениците, докато той много съжали, те казаха "Нам що ни е? Ти гледай." Т.е ти се оправяй, на нас не ни пука. Ето защо в никакъв случай не може да се каже, че Юда е бил съгласен с тях, нито че той е предал Исус с цел Исус да бъде убит. Още по-малко пък за да вземе 30 сребърника.

30 сребърника по днешни разценки са равни на около 1000 лв. Това е нищожна сума за предателство на човешки живот. Ако беше 500 000 лв или нагоре можеше да се мисли за финансов мотив, но 30 сребърника са просто смешна сума откъдето и да я погледнеш. Нещо повече Юда за да стане апостол трябваше да изпълни условието на Исус да продаде всичко което има, да го раздаде на бедните и да дойде да Го следва. Така, че Юда се беше отказал от материалните си блага за да следва Исус, и в никакъв случай не може да се разглежда желанието за пари като мотив за предателството. Първосвещениците желаеха смъртта на Исус толкова много, че нямаше никакъв проблем Юда да ги изнуди за 3000 или 10 000 сребърника, а не да се съгласява на смешната сума от 30.

А истинския мотив на Юда е изключително важен защото той е свързан с това, кой ще последва Антихриста и кой ще остане верен на Христос в последните времена.

Юда е единствения човек наречен със същото прозвище като Антихриста:

Йоан 17:12  Аз пазех в Твоето име тия, които Ми даде; опазих ги, и нито един от тях не погина, освен сина на погибелта, за да се изпълни писанието.

Тук се говори за Юда Искариотски, който единствен от 12-те погина.

2Сол. 2:3  Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението, и не се яви човекът на греха, синът на погибелта

Тук се говори за явяването на Антихриста, който е наречен по същия начин както Юда.

Нещо повече казва се че Антихриста не може да се яви докато ПЪРВО не дойде отстъплението. Каква е същността на това отстъпление можем да разберем само ако схванем мотива на Юда и същността на неговото отстъпление от Исус.

Цитат2). Къде в писанието пише точно, че Юда е бил от богато семейство?? Или това са някакви твой легенди и измислици.

За да съществуват "мои легенди" аз трябва да съм в бая напреднала възраст, защото легендите са нещо, което се носи от векове и много поколения.

В Писанието няма пряк текст, който да говори, че Юда е произхождал от богато семейство. Но има косвени доказателства за това.

Те се съдържат във факта, че на Юда е била поверена касата. За да може някой човек да управлява една каса, той трябва на първо място да бъде грамотен, да може да прави сметки и да е в състояние да състави отчет за приходи и разходи. Няма касиер, който да е неграмотен. Повечето апостоли бяха неграмотни и не можеха нито да четат, нито да пишат. В ония времена само богатите семейства са можели да осигурят грамотност на децата си. Знаем, че сред апостолите беше Матей, който е работил като бирник, което е данъчен инспектор. Като такъв той се е занимавал именно със събиране и отчитане на пари. Което означава, че е бил грамотен и обучен да борави с пари, а това го прави идеалния кандидат за касиер на апостолите. При все това не Матей, а Юда е бил избран да държи и управлява касата, което говори, че Юда е бил по-грамотен и обучен във финансовата сфера от Матей. От там следва и извода, че Юда произхожда от заможно семейство.

Анко

Дали е простено на тези, които извършиха разпъването? Които изпълняваха заповедта?

Лука 23:34 Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят какво правят.

Мисля,че тук е ясно, че Той се моли за тях, а не за първосвещениците или Пилат...

Анко

Цитат на: The Disciple - Юни 24, 2023, 16:45:55 PM
    С оглед на това,че в България,, едно такова гнусно и грозно деяние като предателството,и издайничеството години наред (особено по времето на Б. Борисов) беше превръщано съзнателно и методично във висша национална ценност.
Корените на това ги намирам далеч от България, някъде из тъмните дебри на сегашната глобална матрица. Така се управляват държави-"партньори".

Watchman

ЦитатКорените на това ги намирам далеч от България, някъде из тъмните дебри на сегашната глобална матрица. Така се управляват държави-"партньори".

Точно тези корени хич не са далеч от България, като се вземе предвид огромното предателство извършено спрямо българския народ и всички истински християни в него по времето на княз Борис I, който насилствено налага византийското псевдо християнство. От този момент нататък българския народ е разединен и под проклятие. Няма доверие към никого, особено към властите. Тия корени на предателството са дълбоко вкоренени в нашата история и няма нужда да ги търсим никъде другаде.

ЦитатМисля,че тук е ясно, че Той се моли за тях, а не за първосвещениците или Пилат...

Аз мисля, че Исус се моли именно за онези, които го предадоха на римляните, а не за самите римляни. За тях разпъването на кръст си е било рутина, като миенето на ръцете.